„Серо Торе“ – свободното катерене на Давид Лама

0
 

Сподели

Shares
"Серо Торе" - свободното катерене на Дейвид Лама
Снимка: Airfreshing

Давид Лама e младият катерач, изкачил свободно прословутия връх Серо Торе в Чили. Австрийската катерачна звезда влезе в историята с едно от най-тежките изкавания. За да достигне трудно достъпния, стряскащ с отвесите си връх, Лама е преминал през опасни, девствени скали и трябвало да се опитва в три последователни години.

"Серо Торе" - свободното катерене на Дейвид Лама
Снимка: Outsideonline

Експедициите на австриеца и световната слава, която си спечели с тях, са тема на документалния филм „Серо Торе“ (Германия, 2013, 101 мин., режисьор: Томас Дринхофер).

Серо Торе е филм за планинарството, приятелството и трансформацията. Това е история за израстването, която изследва отблизо състоянието на скалното катерене и алпинизма, както и техните многобройни философски и етически подходи.

"Серо Торе" - свободното катерене на Дейвид Лама
Снимка: Outsideonline

Документалният филм е включен в селекцията на „So Independent“ – софийският фестивал за независимо кино. Тази година той отново може да се похвали с интересна, разнообразна програма, която включва и филми за екстремни спортове.

Повече за So Independent и фестивалната програма можете да научите от тук.

Още за върха Серо Торе можете да научите от статията за експедицията в Чили на Никола Леваков, Сотир Стойчев и Григор Вътев „Патагонски истории – експедиция Серо Торе’ 2010″.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.