Мартин Райков за бягането, колоезденето и мечтите

0
 

Сподели

Shares

Мартин Райков ProCredit Bank

Име: Мартин Райков
Възраст: 28 години
Работа: IT специалист в ПроКредит Банк, Експерт „Мрежи и комуникации“
Хобита: Бягане и колоездене
Самоопределение: Сериозен и аналитичен тип
Житейска философия в една дума: Последователност!
Житейска философия в малко повече думи: Трябва да си поставиш цели, да видиш горе-долу как ще ги постигнеш и по пътя да си избистриш детайлите.

От много малък обичам да се занимавам със спорт. Харесвам ми адреналинът да се вдига рязко. Трябва да ти е изплезен езикът, да виждаш отстрани пропасти. Спортът има връзка с работата, защото нищо не може да те стресне там, когато в хобитата си откачаш по по-екстремните неща.

Спортът те прави по-балансиран, учи те на спокойствие, учи те да не се шашкаш много лесно.

Най-екстремното ми изживяване е в обиколката “Витоша 100 километра”, пешеходната част. Там можех всеки един момент да се откажа, но като си решил да го направиш се бориш супер много със себе си. Въпреки това, нито за момент не съм съжалявал, че съм участвал – инат се нарича. След това не си чувстваш краката една седмица, но почиваш и пак си готов.

Не съм започнал да се занимавам сериозно с колоездене, защото тук липсва инструктура. Най-много съм карал колело в Германия и Дания. Там съм карал повече, отколкото в България, което е малко странно. Живея в центъра и е адски трудно да стигнеш оттам до изградените велоалеи. Напоследък се вбесявам на лошата инфраструктура и на това, че пешеходците и колите се твърде близо едни до други. Дразни ме много и един паркиран на тротоара автомобил, който всеки път, когато отивам към банката, трябва да заобикалям. Искам да има адекватна инфраструктура, адекватен транспорт, адекватно здравеопазване, но за да стане това, трябва да имаме желание.

Ако можех да уловя златна рибка, бих искал да ми изпълни няколко желания:
Да има повече налични и работещи велоалеи в цяла България. Да има повече места за бягане. Зелени площи като Борисовата градина. Ако трябваше да се обърна към нацията, щях да кажа, че трябва да се огледаме и да видим с какъв потенциал разполагаме около градовете, защото това е важното.

Трябва ни още ентусиазъм, за да сме по-зелени в България.Трябват ни възпитание и култура, което отнема много време, затова бих казал, че ни трябва много. Като цяло моят работодател е доста Еко ориентиран и това се усеща. Насърчаването да се ходи пеш или с колело до работа, социалните инициативи, постоянното следене на хабим излишно хартия в офисите. Това е начин да работа в банката и според мен налага един по-зелен модел на поведение, с грижа към природата, което е супер!

Участвах и в маратона Sofia Morning Sun, бягах на 10 км. Ако трябваше да ги тичам за нещо, определено бих ги бягал тези километри, за да помогна. Моята кауза би била да дам пари за деца, за да може да се осигури тяхното по-добро бъдеще от чисто образователна гледна точка. Бих тичал за някой друг.

Мечтая да имам успех в работата си, но да не ми пречи на личния живот. Мечтая да имам финансова независимост, за да помагам на тези хора, които са ми наистина важни. Мечтая да съм в хармония със себе си и да съм доволен от това, което имам. Мечтая, защото мечтите са за истински смелите!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.