Teahupo’o – едни от най-опасните вълни в света

0
 

Сподели

Shares
Теахупо - едни от най-опасните вълни в света
Снимка: Seabreeze

Teahupo’o са вълните, които карат повечето сърфисти да приберат обратно дъските и да се върнат при майките си. Те се намират край бреговете на селце във Френска Полинезия и стряскат не само с размери, но и със специфичния си начин на разбиване и уникална форма. С тях са си играли малцина сърфисти.

Теахупо - едни от най-опасните вълни в света
Снимка: Surf forecast

Обикновено височината на Teahupo’o вълните е по 2-3 метра, но когато се „развълнуват“ истински, могат да достигнат и до зверските 7 метра.

Теахупо - едни от най-опасните вълни в света
Снимки: Surfersvillage

Малкото таитянското селце с големи вълни привлича сърфисти от цял свят още от средата на 80-те. Завладяло е много умове и е признато като едно от най-трудните за сърфиране в света.

 Теахупо - едни от най-опасните вълни в света
Снимка: TMK Kappuccino

Крайбрежието е с изключително плитък коралов риф, който е причината за специфичното „чупене“ на вълните. Тези таитянски вълни са с полукръгла форма, която рязко пада с ефектен остър ъгъл. Всичко това обаче прави вълните, освен много красиви и много нестабилни, опасни и трудни за „яхване“. Вълните на Teahupo’o са включен в списъка на Transworld Surf „Топ 10 на най-смъртоносните вълни“ и имат славата на „най-тежките вълни в света“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.