Италиански филми на Банскофилмфест 2014

0
 

Сподели

Shares

К2_italian_expedition_1954

Банскофилмфест 2014 ще се проведе между 25 и 30 ноември в Банско. Това е четиринадесето подред издание, на което публиката ще може да види много и различни филми от света на екстремните спортове. Специално поканени атлети и спортисти ще дойдат там, за да разкажат на живо за преживяванията си. А ние продължаваме да ви даваме подробности за програмата на феста.

Тази година Италия намира специално място в програмата на фестивала. Съвместно с Италианският културен институт в София Банскофилмфест ще предложи интересна филмова програма от италиански автори, а също и гости от световна класа.

Ще може да видите премиерата за България на филма на Паола Неси „В като Валтер”. Самата тя ще дойде на фестивала да разкаже малко повече за него.

W_di_Walter

Историята е за един от най-известните световни алпинисти. Валтер Бонати и Расана Подеста се срещат, когато и двамата са на края на кариерите си. Тя е известна международна актриса, а той е обичан изследовател на далечни земи и най-вече – творец на историята в света на катеренето. Два много различни живота, които, както казва Росана, бавно се свързват, за да създадат ненарушима връзка. Този филм е последният жест на Росана към Валтер, разказвайки  за великия мъж с изключителна сладост и простота. Валтер Бонати беше гост на Банскофилмфест през 2009г., когато представи и книгата си „Моите спомени”, издадена на български език. Вижте трейлъра на филма:

Интересна лента е и филмът „Корени и криле” на режисьора Лиза Вимер – „Ако наистина искаш да летиш, ще го направим!” – обещава Оливър на дъщеря си Елоиза по време на телефонно обаждане за осемнайсетия й рожден ден. Но тя иска повече от баща си, не само да й бъде учител по летене. През последните 18 години, екстремният немски летец Оливър Гене е приключенствал по света с параглайдера си, докато дъщеря му е растяла без него, в Сантиаго де Чили. И така уроците по летене се превръщат в голямо приключение, в търсене на собствената идентичност и на семейството и за двамата.

Филмът “К-2 – една италианска история” ще бъде представен по повод първото изкачване на К-2 от италианците. Съвременен поглед върху историята на К-2 (8611 м) с участието на някои от тези, които преди 50 г. (31 юли 1954 г.) направиха първото му изкачване – Акиле Компаньони, Лино Лачедели, Уго Анджелино, Енрико Абрам и др.

Световно известни алпинисти се очаква да пристигнат в Банско. Италианците Нивес Мерои и Романо Бенет ще бъдат официални гости тази година – една от най- известните свръзки в света, двама души с 24 изкачвания на 12 осемхилядника. Те ще изнесат презентация в Банско на 28 ноември, петък.  Нали си спомняте какво е казал Сент Екзюпери – “Да се обичаме не значи да се гледаме в очите, а да гледаме в една и съща посока”. Пътят в живота и в планината на италианците Нивес Мерои и Романо Бенет – една от най-силните съпружески двойки в световния алпинизъм, е пълно потвърждение на тази максима. През 1994 г. дебютират в най-високите планини с опит на К-2. Две години по-късно (през 1996-та) малко не им достига, за да се поздравят с успех на Еверест. Първият им осемхилядник е Нанга Парбат през 1998 г., а Нивес е първата италианка на този връх.

Nives-Meroi_and-Romano-Benet

Официален гост от Италия е и младият ски-алпинист Дамиано Ленци. Той ще изнесе презентация в Банско на 29 ноември, събота. Мнозина го посочват като най-добрия в света съвременен ски-алпинист. И със сигурност имат основание. Дори само поради факта, че триумфира в тазгодишната Световна купа по ски-алпинизъм, надделявайки над такива светила, като световноизвестния екстремалист Килиан Хорнет (Испания) и Уилям Бон Мардион (Франция).

Дамяно Ленци е роден на 14 август 1987 г. в Домодосола в подножието на Алпите. Той е и състезател по ски-бягане, като защитава цветовете на италианската армия и по-точно на нейните планински части, т. нар. “Алпини”.  2014 г. е най-успешната в досегашната богата кариера на Дамиано, защото не само стана притежател на Световната купа, но и постигна победи в трите най-големи състезания по ски-алпинизъм.

Damiano_Lenzi_1_

Член на международното жури на Банскофилмфест ще бъде италианският режисьор Жозеф Пекен, който ще представи италианската област „Aosta Valley” пред българската публика.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.