Easkey Britton – първата жена, сърфираща в Иран

0
 

Сподели

Shares

След като си поговорихме с Ишита Малавия, първата и засега единствена професионална сърфистка в Индия, в специално 360° интервю, сега е време да обърнем поглед към Easkey Britton – първата жена, яхнала вълните в Иран.

Photo-28-09-2014-11-38-25

Всъщност Easkey Britton е не само първата жена, но и първият човек, на който му е хрумнала идеята за сърф там. Тя е от Ирландия, и се озовава в Иран по време на следването си.

Още от малка Britton е закърмена с вкуса на морската вода. Семейството й са пионери в сърфирането в Ирландия. Всичко започнало, когато баба й се върнала от Калифорния през 60-те и донесла на синовете си две дъски. Самата Britton е отраснала в Rossnowlagh сърф,ирайки със сестра си и баща си.

Capture1

Озовала се в Иран, Britton започва да търси спотове за сърф, без да е сигурна дали изобщо ще открие – но успява. Мястото се намира в Белуджистан, на границата с Пакистан – най-отдалеченият и беден регион в страната. И така Britton се превръща в пионер на иранския сърф.

Capture-3

Уважавайки културата на страната, в която се намира, Britton носи специален хиджаб, който й покрива главата, но дизайнът му е пригоден за спорт. Може би именно нейното отношение към чуждата култура й позволява да се развие и да научи и други хора да сърфират.

Със своя проект „Waves of Freedom” тя започва да въвежда местните в магията на сърфа, и им показва как те самите да се учат един друг. Нейният проект е насочен към силата на сърфирането, която може да се използва за положителна социална промяна. И определено го постига.

Capture

В момента най-добрите сърфисти в Иран са жени, и често се случва те да обучават мъжете. Жените в Иран могат да влизат в морето само с хиджаб. Може би ако плажовете се разделят по полове, те ще имат възможност да сърфират и да се къпят малко по-свободно, но това е въпрос на сериозна дискусия.

Photo-01-09-2014-10-03-39

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.