Многобой по чепеларски

0
 

Сподели

Shares

Повече от 140 участници се включиха в първия по рода си зимен многобой Чепелареада 2010, провел се на 21 март на връх Мечи Чал, над Чепеларе. Сред тях не липсваха и бивши състезатели по ски, сноуборд и биатлон, включително и олимпийската шампионка Екатерина Дафовска. Всички участници бяха разделени на групи – мъже ски, мъже сноуборд, жени ски и жени сноуборд. Стартът на състезанието беше на връх Мечи чал (1873 м), финалът на 1155 м, с обща денивелация – 720 м.

Пред състезателите предстояха множество изпитания – първоначален масов старт в серии от 16 човека с пряка елиминация, като само първите осем от всяка серия продължаваха напред. Но спускането по 5-километровата писта съвсем не беше единственото предизвикателство – участниците трябваше да се справят и разнообразни препятствия като скачане с чувал, тичане със ски и сноуборд обувки до екипировката, цепене на дърва, стреляне с фунийки по мишена и забиване на 9 см пирон, използвайки само острата част на чука. Така за класирането във финалната 16-тица от особена важност беше не само бързината, но и комплексните умения на всеки участник. След множество обрати победител на дебютното състезание в дисциплина ски мъже стана Симеон Милчев, а в дисциплина ски жени – Гергана Шокова. Финалната надпревара беше изключително оспорвана, а развръзката се случи на финалното препятствие – забиване на пирон, когато два светкавично точни удара осигуриха първото място на Милчев. В сноуборда двете първи места бяха заети от бивши представители на националния отбор – Владимир Трифонов и Теодора Пенчева.
Олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска предпочете да използва алпийските ски пред професионалните ски тип „писалки” за своето участие. Тя показа завидни умения при стрелбата с фунийки и определи състезанието като „Много приятно, малко тежичко, но пък голямо удоволствие!”.

Зрелищният край на събитието беше ознаменуван от последното изпитание за фестивалното състезание, в което ентусиасти се надпреварваха и бореха за търкаляща се по склона на пистата пита кашкавал.
Във всички 4 групи първите 6 състезателя получиха награди, осигурени от Чепеларе Курорт, мандра “Мечи Чал”, фабриката за производство на ски и сноуборд Амер спорт България, сноуборд марката Nitro, спортен магазин Алпи, дизайн студио Маната, спортни дрехи RIDE, хотел Шоки – Чепеларе, Очко Холидейс, Мтел и LG. Отделно бяха присъдени и някои нетрадиционни награди в категориите най-айляшко спускане, най-толерантен състезател, състезател с най-богат опит, най-тежък и най-силно представил се в предната, парти-вечер участник.
Идеята на Чепелареада е да се провежда два пъти годишно – през летнтия и зимния сезон, като в топлите месеци участниците ще се състезават с планински бегачи или други безмоторни средства.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.