Иван Димов – да обиколиш света с лодка

1
 

Сподели

Shares

Иван Димов

Иван Димов е българинът, който ще се впусне в едно от най-рискованите приключения в историята на ветроходното плаване. Околосветско пътешествие в 5-метрова яхта, абсолютно сам с вълните и морските създания, без да се доближава до суша и други плавателни съдове. Той ще потегли през южните морета, като ще премине най-опасните точки на корабоплаването (Атлантическия океан, нос Добра Надежда (Африка), Южен Нос (Австралия) в Индийския океан и Нос Хорн (Южна Америка) в Тихия Океан) – 28 000 мили за около 233 дни, в опит да подобри два рекорда на Гинес.

ivan_dimov1

Досегашният рекорд е на италианец. Той е успял да преплава разстоянието за 268 дни с 6.50-метрова лодка.

Screenshot-13

„Нося мисълта за околосветско плаване в себе си откакто съм жив. Когато бях на 7 години откраднах една рибарска лодка на нашето море и тръгнах да обикалям света. Качих се на нея и отплавах. Бях подготвен за околосветското пътешествие, носех си вода, хляб, сирене. За мен обаче светът свършваше там където се виждаше хоризонта. Вятърът ме вкара навътре в морето и нямаше излизане. Намериха ме след три дни. Това беше преди 43 години и от тогава това желание остана в мен. Преди четири години реших, че ако не го направя сега, просто никога няма да успея.„

Screenshot-31

Подготовката за пътешествието вече е към края си. В момента Иван работи по привикването на организма му към специфичния режим по време на плаване. През цялото денонощие той редува 2 часа будно състояние с 1 час сън. На лодката със себе си носи специално устройство, с което добива дестилирана питейна вода, но всеки ден пие и по 100 грама вода от океана, за да адаптира организма си към живота в открито море. За осем-месечното си пътуване той носи 140 килограма лиофилизирана суха храна. По-голямата част от менюто му в морето обаче, се състои от сурова риба и водорасли. Често похапва и планктон – чист протеин, който се лови с мрежа за ситопечат, закачена под лодката.

БАГАЖЪТ на борда
30 литра газ
100 литра вода
140 кг храна
Котлон
Малка мивка
Отоплителна самоделна печка, която се загрява от една свещичка (иновация на Иван Димов)
Дрехи
Лекарства
Инжекции адреналин
Инструменти и резервни части
Книги и таблет

50-годишният българин живее вече над 20 години в Италия. Но често се връща в София. При едно от посещенията си се запознава с Джузепе Ломушо – италианец от Пулия и шеф-готвач на популярния италиански ресторант в сърцето на София Trattoria „Giuseppe Verdi“. Джузепе впечатлява с кулинарните си умения не само столичани, а и гостуващи звезди, като Андреа Бочели и Ейдриън Броуди.

ivan_dimov21

Подобно на Иван, той открива призванието си още в ранна детска възраст и професията и любовта му го отвеждат далеч от родината. Общата съдба на двамата приключенци е и причината Джузепе да се вдъхнови от куража на Иван и да му посвети специално ястие.

Според шеф Ломушо, най-важната подправка на всяко ястие е душата. Иван често цитира поговорката, че ако искаш да плаваш добре, трябва да ядеш риба. Затова и новото ястие е морско – Baccala alla livornese /Бакала ала ливорнесе/. „Треската е риба с по-силен, по-мъжки вкус – неслучайно Иван я харесва!“ – обяснява маестро Ломушо. В специалната си рецепта той ползва само филе, а допълнението от родната Пулия, което добавя към червения сос, са маслините. Естествено, не забравя и малката тайна: “В готвенето няма рецепти – има познаване на продуктите, за да може да се направи точното съчетание – в това е и творчеството на готвача“ – загадъчно обяснява той.

Интервю с Иван Димов може да намерите в брой Пролет 2014 на списание 360°. Ако искате да се снабдите с него на преференциална цена, свържете се с нас. А за да не пропускате брой в бъдеще, най-добре се абонирайте.

Пролет 2014

Сподели

Shares

1 коментар

  1. За зло или добро, историите (в бъдеще време) на този пътешественик са неправдоподобни, тук-там лъжливи.
    Личи си от дребни несъответствия между думите му и истинската практика.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.