С балон до дъното на пещерата и обратно

0
 

Сподели

Shares

Да летиш с балон с горещ въздух определено звучи романтично. Това е детска мечта за много хора, които искат да избягат някъде далеч, да преживеят вълнуващо приключение, да се докоснат до един непознат, въздушен свят.

Иван Трифонов се спусна с балон в пещера

Но какво ще стане, ако вместо нагоре, полетиш надолу? В недрата на земята? Именно това прави 70-годишният австриец с хърватски паспорт Иван Трифонов. Полита с балон с горещ въздух в пещерата Мамет в Хърватия, точно десет години след бейсджъмп скока на Феликс Баумгартнер в същата пещера.

Снимка: theguardian.com
Снимка: theguardian.com

Пещерата Мамет се намира в планината Велебит край град Обровац. Тя е с диаметър на отвора 60 метра и дълбочина от 206 метра. А Иван Трифонов е първият човек, успял да влезне с балон с горещ въздух под земята, и да излети обратно. Цялото това приключение му отнема около половин час. Балонът, с който е направен полета, е специално проектиран за целта. Той е с по-малък обем от обикновено и без обичайния кош.

Снимки: www.gmanetwork.com
Снимки: www.gmanetwork.com

Иван Трифонов е първият човек, прекосил Средиземно море с балон, летял до Северния и до Южния полюс, както и над Кремъл, Йерусалим и Китайската стена.

Вижте видео от неговия уникален полет в пещерата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.