Безкрайно лято с Жоана Роша

0
 

Сподели

Shares

Лесно им е на португалците. Докато ние тук се чудим кога и дали изобщо ще излязат вълни, за тях перфектните условия са ежедневие. Хубавото е, че Португалия е по-близо, отколкото си мислим, и малко ни трябва, за да хванем и ние вълната. За да ви зарибим достатъчно, си поговорихме с Жоана Роша, която след кариера в професионалния сърф, днес се е отдала само на простата, лесна и приятна страна на живота. На брега на океана, в малкото рибарско селище Ерисейра, където по цял ден, всеки ден, може да прави онова, което обича и я прави щастлива.

Joana Rocha

Здравей, Жоана! Ти си първата професионална сърфистка в Португалия. Разкажи ни малко повече за това?
Да си професионален сърфист е мечтаната работа, защото посещаваш най-красивите плажове и караш на най-добрите спотове в света. Пътуваш и срещаш много хора и съпреживяваш различни култури. За мен беше сбъдната мечта!

Кога започна да караш? Помниш ли първата си вълна?
Никога няма да я забравя, бях на 15 години и се случи пред къщата на баба ми в Ерисейра, бях с приятели във водата. Изправих се и успях да я пусна цялата, чак до плажа!

Joana Rocha

Колко време ти отне, преди да започнеш да се състезаваш на професионално ниво?
Една година по-късно участвах в националните състезания за юноши и на 19 години вече бях два пъти национален шампион. На 24 станах истински професионалист, с големи спонсори. И тогава участвах на световните квалификации!

Кои бяха най-важните моменти в кариерата ти като про?
Да карам постоянно с най-добрите сърфисти в света и да имам подкрепата на феновете и приятелите ми беше наистина невероятно! Беше забавно, защото първо имах добри международни успехи, бях 3-та в Европа и 16-та в света, и едва тогава станах национален шампион.

Joana Rocha

Разкажи ни малко повече за Ерисейра – какво е толкова специално около това място?
Ерисейра е специална, защото в един много малък участък от крайбрежието имаме всеки тип вълна, от тунели, пойнтбрейк и опасни рифове до лесни вълни на плажа, където всеки може да се научи да кара. Храната е невероятна, а през нощта градът е много жив, с много събития.

Joana Rocha

Как стигна до идеята за сърф кемпа Chill in Ericeira?
Спрях да се състезавам през 2012 г., и на следващата година с двама от най-добрите ми приятели, Даниела Машадо (артистът в нашия екип) и Едоардо Каварета (човекът, отговорен за маркетинга) решихме да създадем място, което е изцяло за сърф и безгрижен живот – и така се роди Chill in Ericeira!

Joana Rocha

Любими спотове – освен Ерисейра?
Спотът на Roxy в Ментауай ми е любимия, защото е най-лесното място да хванеш тунел.

Пътувала си доста – кои са трите места по света, които най-много ти харесаха?
Индонезия, Таити и Мексико, все страхотни места с топла вода, красиви залези и мили хора. Всички тези страни предлагат култура, различна от тази в Европа и е невероятно да изпиташ енергията, която носят.

Joana Rocha

Много българи идват в Португалия да карат – срещала ли си някои, и какво знаеш за нашата страна?
Да, срещнах Дани, който кара с нас цяло лято (Йордан Мачирски, с чието любезно съдействие осъществихме интервюто, бел.ред.), и още много страхотни хора, които бяха при нас тази година! Знам, че понякога има много добри вълни в България, и водата е топла през лятото, но много студена през зимата.

Интервюто с Жоана е част от брой ЕСЕН 2014 на Списанието. Ако сте изпуснали предишен брой и искате да го получите на преференциална цена – цъкнете тук. А за по-лесно, най-добре се абонирайте.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.