По пътя на Язон и аргонавтите

2


Дата на събитието: 20.05.2010

Сподели

Shares

Между 20 и 24 май 2010 г., България е сред домакините на най-голямата ветроходна регата в света Tall Ships – Исторически морета. В продължение на четири дни заливът на морската ни столица Варна ще стане пристан за над десет кораба и стотици яхти от цял свят.

Tall Ships, преди позната под името на легендарния ветроход Cutty Sark, е най-популярната морска надпревара. Тази година тя ще следва митичният път, изминат от Язон и аргонавтите в търсене на Златното руно. Стартът ще бъде даден във Волос, Гърция (9-11 май), откъдето през Дарданелите флотилията ще достигне до Варна>. Отплаването от българското пристанище, съвпадащо с националния празник 24 май, ще даде начало на състезателна гонка до Истанбул (27-30 май), където регатата ще е едно от основните събития на града – Европейска столица за 2010 г. Оттам пътят ще продължи с круиз и гонка до Лаврион (4-7 юни) – гръцки град, намиращ се недалеко от Атина, средище на богати исторически и културни традиции от региона на Атика.
В това издание на регатата ще участват дузина от най-големите кораби, както и един от най-старите ветроходи в света – Фар Барселона, строен през 1874 година.
България ще бъде представена от баркентината Калиакра – една от гордостите на българското ветроходство. Корабът е участвал в множество състезания и е посрещал видни гости, сред които няколко държавни глави – принцеса Ана, кралица Елизабет, норвежкият и белгийският крал.

В рамките на четирите дни, в които корабите ще са акостирали в български води, се очакват и множество съпътстващи забавления. Варна очаква рекордния брой от над 200 000 туристи от цял свят, за които ще са подготвени паради, концерти, сцени, а всички кораби ще са с отворени врати за посетителите.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Eee-hhee-he!!! :)))) Neveroqyno Supersko!!!
    I snimkite sa strahotni! Bravo Pavka, gordeem se s teb!

  2. Не се заяждам, но плавателните съдове акОстират… Приставането на кея няма нищо общо с акустика ;) Иначе – супер. Давай, Павка! Чакаме още публикации, знаеш къде

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.