Лавинни инциденти: две фрийрайд ски легенди загинаха в лавина

0
 

Сподели

Shares

В зимната поредица „Лавинни инциденти“ споделяме актуални новини за нещастните случаи, породени от лавини. Снежната планина винаги крие рискове и злополуки неминуемо се случват. Нека, четейки за тях, се учим от допуснатите грешки и се стремим да не ги повтаряме.

Двама от най-емблематичните фрийрайд скиори, Andreas Fransson от Швеция и Jean-Philippe (JP) Auclair от Канада, са загинали в лавина, в отдалечена част на Патагония.

xg_jpauclair_2048

Скиорите са участвали в нов филмов проект. Другите двама членове на експедицията, режисьорът Bjarne Salen и фотографът Daniel Ronnback, също от Швеция, са се отървали невредими. Според чилийски източници Fransson и Auclair били пометени от лавина, докато изкачвали стръмния планински масив Monte San Lorenzo (3706 m), намиращ се на границата между Чили и Аржентина. Инцидентът се е случил в понеделнк. Телата на Fransson и Auclair били забелязани от хеликоптер по време на усилено претърсване на района, в което са се включили аржентинските и чилийските власти. В репортаж на чилийската новинасрка агенция BioBio, се казва, че Salen алармирал спасителните служби за инцидента, чрез сателитен телефон в понеделник следобед. Издирването продължило почти два дни поради изключително трудно достъпния терен.

Untitled_600

Експедиционната група е пристигнала миналата седмица, за да документира ски спускания в района, за нова видео поредица, която е била планирана да се излъчи тази есен, се казва в изявление на Fransson във Facebook, което той написал преди да напусне дома си в Шамони, Франция и да се отправи на новата си мисия. Fransson и Salen са пътешествали из Патагония в миналото, като Fransson прави премиерно спускане по силно изложен склон на върха Aguja Poincenot, наречен Whillans Ramp през 2012 г.

J.P. Auclair (37), родом от Квебек, допринася за създаването на първата разновидност на туин тип ските (twin tip) в края на 90-те. През 2002 г. заедно с Tanner Hall основават компанията Armada Skis като се посвещават на разработването на модели ски за каране в зимни паркове, както и извън пределите на пистите, в дълбоката пудра. J.P. Auclair е ценен заради невероятна гъвкавост в стиловете на каране, както фрийстайл в градска среда, така и биг маунтийн спускания във високата планина. Неговият сегментът в градчето Trail, B.C. от филма All I Can, е един от най-забележителните видео пасажи в историята на ски филмовата индустрия.

Най-известното постижение на Andreas Fransson (31) е премиерното му спускане със ски по Южната страна на Денали, Аляска. Той печели и голям респект за неговите успешни линии в района на Шамони. През 2010 г. попада в лавина и претърпява сериозни контузии, като почти загубва живота си. Fransson, писател със склоност към дълбоки размисли, философски приел опасностите, с които се сблъсква в своя начин на живот, разкрива в интервю по случай неговото успешно спускане на Денали – „Обществото е изградило абсурдното схващане, че животът трябва да се остави да „изтече“ докато се чака края му. Така хората често изчакват, заради спокойствие от чакането и илюзията за по-дълъг живот, а не обръщат внимание на истинските моменти. ….Мога да говоря часове наред за това, но стойностните неща в живота не могат да се изрекат, така че нека ги изживеем и надникнем какво се крие зад завесите в поредната голяма игра, в която всички играем.“

При друг инцидент в понеделник, Liz Daley – професионален катерач, водач и сноубордист от Тахома, Вашингтон е загинала в лавина в районът на масива Фиц Рой, Аржентина. Daley е била на експедиция с трима члена от зимния отбор на Eddie Bauer и двама продуценти. Всички останали са невредими.

Вижте още новини по темата в другите статии от рубриката „Лавинни инциденти“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.