Red Bull Soapbox – екстремно веселото състезание

0
 

Сподели

Shares

На 28-ми септември, неделя, се състоя първото за България Red Bull Soapbox състезание. А какво точно представлява то?

Снимка: Яне Голев
Снимка: Яне Голев

Red Bull Soapbox е изключително интересно национално състезание със самоделни безмоторни колички, проведено за първи път в Белгия през 2000 г. До този момент, то е обиколило над 20 държави. Вече и България.

Снимка: Яне Голев
Снимка: Яне Голев

Всеки отбори се състоеше от 4-ма души. Те трябваше сами измислят и конструират дизайна на количките си. Важно е булитите да имат спирачки и да са уникални и оригинални. Колкото по-странен и интересен е дизайнът, толкова по-добре. Това е важен елемент в сформирането на оценката на журито. Горивото за придвижване е само и единствено физическата сила на управляващия.

Снимка: Яне Голев
Снимка: Яне Голев

Състезанието се проведе по склона на бул. Черни връх – по-точно по отсечката между бул. Джеймс Баучер и бул. Арсеналски. Трасето беше дълго към 400 метра, оградено с купчини слама. За по-голямо затруднение на участниците по пистата бяха разположени три скокчета. Не особено високи, но количкте бяха направени едва ли не от подръчни материали, така че бяха достатъчно препятствие и допълваха зрелището.

Снимка: Виктор Троянов
Снимка: Виктор Троянов

В 12 часа беше даден стартът на състезанието. Стотици, ако не и хиляди хора се бяха събрали около трасето, за да наблюдават. И имаше защо интересът да е толкова голям. Булитите бяха наистина уникални, а често срещано явление беше те да се разпаднат някъде по пътя към финала. Състезанието беше открито от актьора Деян Донков, който се спусна в колата на Ред Бул, направена с формата на кенче.

Снимка: Владимир Калудиев
Снимка: Владимир Калудиев

62 отбора бяха избрани да се спуснат по трасето, а четиричленно жури оценяваше креативността на състезателите. То беше съставено от сноубордистката Александра Жекова, певицата Миленита, единственият български атлет на Red Bull и звезда в парапланеризма Весо Овчаров, водещият на предаването „Дивата муха“ Оги Начев и актьорът Деян Донков.

Снимка: Виктор Троянов
Снимка: Виктор Троянов

По време на самото състезание видяхме най-различни и интересни колички. Имаше кола-тиган, с облечен като чушка човек в нея, кола-легло, кола-къща, вана на колела с пяна и пате, черешово топче, подвижен магазин, хамак, руски танк, автобус, а единият отбор имаше куче състезател в екипа си. Забавлението и усмивките бяха навсякъде.

Снимка: Виктор Троянов
Снимка: Виктор Троянов

Отборът, който спечели 1-ва награда е HIGHKARUS 120. Те ще заминат за Red Bull Street Style, БРАЗИЛИЯ, през ноември 2014 – Световни серии за фристайл футбол, финално състезание. Подгласниците, отборът RECYCLE BIN, ще получат съответно 2-ра награда: пътуване на отбора до Red Bull Air Race, финално състезание в Spielberg, Австрия или посещение на Hangar-7: мулти-функционална сграда с колекция исторически самолети, хеликоптери, състезателни коли от F1, капсулата на Баумгартнер и др., Залцбург, Австрия. 3-та награда отиде при OSELLA SOAPBOX RACE CAR. За тях има 8 VIP билета за шоуто Night of the Jumps в столичната зала Арена.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.