Давид Гьотлер на Банскофилмфест 2014

0


Дата на събитието: 28.11.2014

Сподели

Shares

Банскофилмфест 2014 ще се проведе между 25 и 30 ноември в Банско. Това е четиринадесето подред издание, на което публиката ще може да види много и различни филми от света на екстремните спортове. Специално поканени атлети и спортисти ще дойдат там, за да разкажат на живо за преживяванията си. Един от тях е Давид Гьотлер.

David-Goettler

През 2003 г. Давид Гьотлер изкатерва трудния маршрут „Supercanaleta“ на Фицрой в Патагония. Записва зимни изкачвания по северните стени на Айгер, Матерхорн и Гранд Жорас в Алпите. Има пет осемхилядника в актива си – Гашербрум-2 (8035 м), Броуд пик (8047 м), Дхаулагири (8167 м), Лхотце (8516 м) и Макалу (8462 м).

Снимка: www.thenorthface.co.uk
Снимка: www.thenorthface.co.uk

Има два опита на К-2 (8611 м), завършили на 8200 м. Пробвал е прокарването на нов маршрут по северната стена на Ама Даблам (6856 м) в Непалските Хималаи. Дългогодишен партньор е на Герлинде Калтенбрунер – втората жена в света, стъпила на всички осемхилядници, и първата, направила това без употреба на кислород. Едно от забележителните постижения на двамата е изкачването на Нупце (7891 м) на 17 май 2012 г.

Снимка: www.netzathleten.de
Снимка: www.netzathleten.de

През зимата на 2013/ 2014 г. Давид Гьотлер бе партньор на височинен алпинист номер едно в света – италианеца Симоне Моро, в опита за първо зимно изкачване на Нанга Парбат (8125 м). Двамата действаха по Маршрута на Ханс Шел (по Южната или Рупалската стена на върха) и водиха близо тримесечна битка със сковаващия мраз и пронизващия леден вятър, стигайки до около 7400 м.

Снимка: www.klettern.de
Снимка: www.klettern.de

За Давид алпинизмът е “нещо повече от хоби – той е моят живот, моята страст, онова, което придава смисъл на всичко. Обичам отворените пространства, живота на открито, предизвикателствата на природата, възможността да бъда част от едно голямо приключение. Много високо ценя приятелството – като нещо съвсем естествено и проявяващо се винаги и навсякъде. Алпинизмът изисква пълна концентрация във всеки момент и осъзнаване, че и най-малката грешка може да доведе до непоправими последици. Но той означава и непрекъснато търсене на нови и нови предизвикателства. Приемайки ги, никога не забравям, че най-важното от всичко е да остана жив”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.