XCo Adventure Cup 2014 – кал, дъжд и много инат

0
 

Сподели

Shares

XCo Adventure Cup

Тази година за 5-ти пореден път се проведе екстремното състезание XCo Adventure Cup. В дните между 19 и 22 септември, иначе спокойният района на Копривщица, се превърна в арена на емоции, борба на волята и човешкия инстинкт за самосъхранение. Районът на състезанието тази година обхващаше територии от Средна гора и Стара планина.

XCo Adventure Cup
Отбор „Begun“

Организаторите от XCoSports се бяха постарали подобаващо и не разочароваха, както състезателите, така и публиката. Трасето беше подготвено с помоща на Кирил Николов – Дизела и включваше 100 км колоездене, 100 км пешеходен преход и 4 специални етапа – катерене, стрелба с лък, ориентиране и, не на последно място, 1 км плуване в ледените води на язовир Душанци. И ако това ви се струва малко, ето още един интересен момент – трасето включваше преминаване от южна в северна България през билото на Стара планина.

XCo Adventure Cup
Във водите на язовир Душанци

Състезанието беше разделено в два етапа, като първият беше колоездачен, с предвиждано време 14 часа, а вторият пешеходен, за който предвижданото време беше 28 часа. Това, което не беше предвидено обаче, бяха обилните валежи в района, които се изляха дни преди старта на състезанието – липсващи пътища, дълбоки вади и кал – това беше обичайна гледка за състезателите. И въпреки хубавото време, през първата част отборите, които успяха да стартират за втория етап, нямаха този късмет.

XCo Adventure Cup

XCo Adventure Cup 2014
Победителите Иван Сираков и Станимир от отбор „Добри хора, добра работа”

Рекорден брой отбори – 42, взеха участие в това, леко казано, авантюристично преживяване, а за първи път имаше и такива с изцяло женски състав. Първият етап успяха да завършат едва 21 отбора, като от тях 19 взеха участие във втория. Той обаче се оказа по силите на неколцина и до финиша достигнаха едва 5 отбора. Победители в таз годишната надпревара станаха Иван Сираков и Станимир Беломъжев с отбор „Добри хора, добра работа” с общо време 37 часа и 13 минути. Тук отваряме скоба – Иван Сираков е петкратен победител в надпреварата. На второ място се класираха отбор „Бегун“ – Владимир Атанасов и Атанас Каталиев, с време 42 часа и 24 минути, на трето бяха „Кландестино“ – Борис Влаев и Калоян Пейчев, общото им време е 49 часа и 17 минути. Новобранците „Ръджясала шачя“ – Иван Геров и Тервел Тотев, успяха да финишират за 51 часа и 56 минути, а отбор „2Unlimited“ – Иван Павлов и Павел Сидеров, завършиха с прецизно изчисленото време от 69 часа и 34 минути, или 30 секудни преди края на официално отпуснатото време.

XCo Adventure Cup
Иновации в храненето

Поздравления за тази момчета, защото тук победители са всички!

XCo Adventure Cup 2014

Повече за XCo Adventure Cup очаквайте скоро в 360mag.bg от специалните „пратеници“ на 360° Северина Митева и Яне Голев. Двамата са сред участниците във второто издание на приключенския университет Red Bull JOURNEYversity.

XCo Adventure Cup
Северина Митева и Яне Голев – екипът, който 360° изпрати да отрази състезанието

За XCo Adventure Cup:

От 2010 г. XCo Adventure Cup възстанови екстремните планински състезания от Adventure Race тип в България. В световен мащаб тези състезания са изключително популярни – емблематични примери са Discovery Eco Challenge, Abu Dhabi AdventureChallenge, XTerra. През изминалите четири години състезанието се доказа, като най-трудната планинска надпревара в България, но също така и като една от най-иновативните – с GPS проследяване на отборите, ежедневни видео репортажи и директно отразяване в социалните мрежи. Във всички досегашни издания победители бяха Кирил Николов-Дизела и Иван Сираков. Тази година за първи път Дизела излиза от състезанието и участва в подготовката на трасето.

XCo Adventure Cup 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.