Екстремният колоездач Хуан Гранадос на Банкофилмфест 2014

0
 

Сподели

Shares

Един от акцентите на Банскофилмфест 2014 е екстремният колоездач Хуан Гранадос.

Името на испанеца нашумя, след като на 17 януари 2014 г. стана първият човек в света, който стига до Южния полюс с велосипед. Той измина 1130 км за 46 дни, тръгвайки от брега на залива Херкулес (на 80 градуса южна ширина).

Екстремният колоездач Хуан Гранадос на Банкофилмфест 2014

През последната седмица от прехода си, когато хранителните му запаси намаляха, а метеорологичната и снежната обстановка се влошиха, той демонстрира непоколебимост и воля да доведе започнатото докрай. При това действаше в режим на пълна автономност – без никакви предварително подготвени депа по пътя, без заброски от въздуха и каквато и да било странична помощ, карайки своя специално подготвен велосипед с широки гуми и теглейки след себе си шейна с всичко необходимо (храна, гориво, екипировка).

Снимка: www.cadenaser.com
Снимка: www.cadenaser.com

Хуан Гранадос има богат приключенски и пътешественически опит и славата на най-големия off road-колоездач. Това се потвърждава само от един бегъл поглед на начинанията му през последните години.

2009 г., март-април
Велопътешествие из Канадска Арктика (т. нар. Северозападни територии), по време на което с велосипеда си изминава 1800 км по ледени и снежни терени, при температура, която понякога пада до минус 30 градуса по Целзий. Стига от Йелоунайф до езерото Колвил и от Инувик до Туктояктук. Действа сам, като в редки случаи среща индианци и ескимоси.

2010 г., март-април
Прекосяване с велосипед на замръзналото езеро Байкал – най-дълбокото в света, най-голямото в Азия, представляващо най-големия резервоар на прясна вода. В рамките на 19 дни изминава 730 км по ледената повърхност и частично по бреговете й. Това е първото преминаване през Байкал от бряг до бряг с колело в режим на пълна автономност.

Снимка: www.curriqui.es
Снимка: www.curriqui.es

2011 г., март
В рамките на 30 дни изминава 1000 км, пресичайки Танзания. Посещава земите, населявани от племето масаи. Изкачва най-високия връх на Черния континент – Килиманджаро (5895 м).

2011 г., октомври
775 км за 15 дни с достигане на 4000 м надморска височина – това са параметрите на велоприключението в Памир, на територията на Таджикистан, Централна Азия.

www.deiacom
Снимка: www.deia.com

2012 г., април
10-дневен траверс на две колела от западния до източния бряг на Гренландия по линията на Северния полярен кръг. По-сериозните намерения на Хуан Гранадос са провалени от неблагоприятните метеорологични условия, но преди всичко от несъгласието на местните власти (островът има статут на самоуправляваща се провинция в рамките на Кралство Дания) да му разрешат да действа напълно сам в арктическата пустош.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.