Red Bull JOURNEYversity: Пътешествие с неизвестен край

0
 

Сподели

Shares

IMG_8646

Първият етап от RedBull JOURNEYversity – приключенски университет за журналисти, оператори и филмейкъри, приключи! Но голямото приключение тепърва предстои. Общо 9 човека бяха избрани да преминат специално обучение в Боулдърленд – една от най-модерните зали за катерене в света. Избраните, с помощта на професионалисти, бяха обучени в тънкостите на катеренето и отразяването на такива събития. Бяха им поставени различни задачи, с помощта на които да навлезнат по-бързо в материята. Четирима от тях бяха избрани да преминат в следващия етап на RedBull JOURNEYversity, а именно Petzl RocTrip2014. Международното катерачно турне преминава през България и в периода 18-22 септември участниците ще имат възможност да го съпреживеят и отразят.

Една от задачите за участниците беше да направят репортаж от обучението си в Боулдърленд. Ето го репортажът на Северина Митева. Снимките са на фотографа Любомир Спиров.

Ако отворите българския тълковен речник, ето какво ще прочетете, като определение за съответните думи:

Университет – „Висше учебно заведение, в което се изучават дисциплини от различни клонове на науката и се води научноизследователска дейност”, Пътувам – Преминавам определено разстояние”, Пътешествие – „Дълго далечно пътуване”.
Защо ви занимавам с тези излишни определения ли? Ами защото, ключовата дума в този разказ е JOURNEYversity – нещо като симбиоза между думите Journey (пътешествие) и University( Университет).

IMG_8312

Да именно – обучение, чрез пътуване. Или пътешествие, в което се учиш. Това е и главната идея на организаторите на този нестандартен Университет, да открият и помогнат на млади хора, които имат желание, да се занимават с отразяването на екстремни събития. В дъното на кампанията стои една от най-големите компании в света Rеd Bull, а от там и името – RеdBull JOURNEYversity.

Зад гърба си формата вече има един успешно реализиран проект през лятото на 2014 г. Темата – парапланеризъм, а на фокус е единственият българин сред екстремните спортист на Red Bull – Веселин Овчаров.

Във второто си издание, RеdBull JOURNEYversity се организира съвместно с екстремната медия 360°, а темата този път е катерачна. Събитието – международното турне PETZL RockTrip.

IMG_8436

PETZL RockTrip е едно от най-известните събития, сред катерачите от цял свят.За първи път то се провежда през 2002 година във Франция. Всяка следваща година, организаторите му от Petzl се стараят да изненадат участниците с нови и интересни маршрути. Турнето се е провеждало в държави като Китай, Аржентина, дори съседна Гърция. Тази година, събитието има малко по-различен характер. За 40 дни то ще премине през 5 държави, 10 базови лагера и над 30 катерачни обекта. Румъния, Македония, Гърция, Турция и България – това са избраните държави, а спирките на територията на нашата държава са Враца, Карлуково и Рилски манастир, месецът – септември.

И така, в свое второ издание, Rеd Bull JOURNEYversity ще повери отразяването на PETZL RockTrip в България на екип от фотограф, журналист и оператор. Сформираният екип, ще пътува заедно с катерачите в дните между 17 и 23 септември. Пред организаторите стои не леката задача да направят подбора, да обучат и естествено да изпратят тези трима щастливци в центъра на събитието. Казват обаче, че пътуването е не само стигането от мястото, от което си тръгнал, до желаната дестинация, пътуването е и самият път, който ще извървиш до там , пътуването е това, което ти се случва, докато стигнеш до заветната цел. Може би тук е момента да ви споделя, че аз имах привилегията да извървя част от това пътешествие и сега с радост ще ви разкажа за него. Ето как се случи всичко:

В средата на месец август, моя приятелка ми препрати линк. В него прочетох следното: „Red Bull JOURNEYversity търси хора с опит и компетенция в журналистическа сфера. Автори, блогъри, журналисти, фотографи, оператори, филммейкъри, студенти, които с помощта на напътствия от професионалисти ще добият компетентност и ще бъдат обучени да отразяват събития чрез преживяване”.

Кампанията щеше да се проведе през месец септември, като след предварителна селекция, от всички, които бяха изпратили свои репортажи, снимки и филми, щяха да бъдат избрани девет автори. Те от своя страна, щяха да преминат кратък тридневен курс на обучение в дните между 10 и 12 септември. След приключването му, щеше да бъде направена финалната селекция на горните трима, за които вече ви споменах.

И така – денят е 2 август, моето CV пътува в електронното пространство. Стискам палци и се надявам, ако не друго, поне да съм изпратила материалите на правилния адрес. Два дни по-късно телефона ми звъни. „Ало-ало…..”, явно съм уцелила адреса, викат ме на интервю. Ден по-късно се озовавам в офиса на списание 360. Запознавам се с Иван Пенчев, криейтив директор на списанието и Венелина Величкова, главен редактор, още известна като Ина. Ако кажа, че интервюто беше напрегнато, ще ви излъжа, беше си чиста проба запознанство. Аз с тях, те с мен и другите две момичета, борещи се за позицията на журналист или както Ина и Иван, нарекоха тази длъжност – пишещ човек.

Сега оставаше да чакам. Денят беше петък, отговора щях да разбера в понеделник, когато в залата за спортно катерене Боулдърленд, намираща се в един от софийските молове, организаторите бяха подготвили официално представяне на проекта и на 9-тама финалисти.

IMG_8793
Дългоочакваният ден дойде. Събитието беше предвидено за 18:30ч., е, започна малко по-късно, но пък чакането си заслужаваше. Всички, които се бяхме събрали в малкото кафене над залата за катерене, имахме възможността да погледаме специално подбрани филмчета на Red Bull, беше представена платформата за споделяне на информация Red Bull Content Pool, послушахме няколко доста интересни лекции, а така също и успяхме да разберем, кой още е забъркан в този авантюристичен проект. Партньори на кампанията Rеd Bull JOURNEYversity, организирана съвместно със списание 360° са Walltopia (българската компания, лидер в производството на катерачни стени ), GoPro чрез XCo – Sports, Pеtzl чрез своя официален представител Pik 3000, както и Beardfrost Production.

Докато слушахме лекциите и гледахме филмчетата, напрежението определено растеше. Не мога да крия повече, да, бях една от тримата „пишещи хора”, които щяха да продължат това пътешествие. Ако кажа, че съм била щастлива ще ви излъжа, бях много щастлива и честно казано, не вярвах, че наистина аз съм сред избраните, но фактът си е факт. Тази дълга вечер приключи към 23:30 ч., когато след малко разяснение на предстоящото и кратко запознанство със спътниците ми в това пътуване, излязох от залата и се отправих към вкъщи.

Вторият етап от Rеd Bull JOURNEYversity, започваше и аз бях част от него. Но преди всичко бих искала да ви запозная с останалите авторите, с които през следващите дни щяхме да делим една и съща съдба. Оператори –Александра Ненкова, Александър Петров и Иван Мурджев. Фотографи – Владимир Каудиев, Яне Голев и Любомир Спиров. Журналисти – Йордан Радичков, Свилен Георгиев и аз – Северина Митева.

Екипажът беше готов и пътуването можеше да започне.

IMG_8435

Ден 1

Датата – 10 септември 2014 г., часът – 18:30, мястото – залата за спортно катерене „Боулдърлен”. През този първи ден от обучението ни, престоеше да се запознаем с нашите менторите, да научим малко повече за самото катерене като спорт и да се опитаме да направим първите си крачки по стената – буквално.

Главен координатор на събитието беше Венелина Величкова, главен неин помощник, официално или не, така и не успях да разбера, Кръстин Димитров (Маркетинг директор на списание 360). След като всички се събрахме, Ина 9Венелина) ни представи нашите ментори – Мартина Шопова (журналист), Стоил Димитров (оператор и основател на Beardfrost Production) и Стефан Чинов (Арт директор на списание 360). Всеки един от тях, с голям професионален опит зад гърба си. Мартина Шопова беше трейнър на нас журналистите,в ръцете на Стоил Димитров, бяха поверени операторите, а Стефан Чинов обучаваше фотографите. Стоил Димитров имаше и още една задача – той правеше филм за пътешествието наречено Red Bull JOUNEYversity, а главни герои в него бяхме всички ние – участници, организатори и трейнъри.

IMG_8990

Лекция 1 – какво е това катерене, стилове в катеренето, катерачни маршрути, малко теория, термини, история. Лектор на тази първа, встъпителна тема беше Ина. Оказа се, че тя се занимава с катерене от няколко години и е доста „в час” със спорта. Ина ни запозна с някои от известните катерачни обекти в България, не пропусна да спомене и имената, на пишещите историята на този спорт днес атлети – Крис Шарма, Адам Ондра, Даниел Уудс, Алекс Хонолд.

След теоретичната част, беше ред и на практическата. В това ни изпитание щяха да ни помагат Влади и Петя – катерачи от екипа на Боулдърленд и наши трейнъри в следващите няколко дни.И може би, за да разсеят вниманието ни от предстоящото, в залата се появи Милкана Русева (Представител на Pik 3000) с подаръци – карабинери и катерачни въжета. Това, както стана ясно малко по-късно, са основни атрибути в арсенала на всеки катерач.

IMG_8490

Лекцията за оборудването водеше Влади. Той ни показа как да правим осмица, и преди да започнете да си представяте каквото и да е било, това е основният катерачен възел. След това ни разказа за различните джажи, които се използват при катеренето, показа ни какво е това катерачна седалка и за какво се използва, накрая ни остави да потренираме малко наученото. Е то не беше много, но пък беше полезно. Въоръжени с умението да връзваме „осмица” се отправихме към катерачната стена. До края на този първи учебен ден, всеки един от нас беше достигнал тавана на залата, дали чисто физически или както при мен, окрилен от новите преживявания и емоции, не се наемам да кажа, но усмивките, въпреки умората, не бяха една и две.

Ден 2
Датата – 11 септември 2014г., часът – почти същия, мястото – същото.

Еуфорията ме държеше здраво и на следващия ден бях в залата час по-рано, но не бях единствения ентусиаст. Двама от операторите също пристигнаха в 17:30. Малко загрявка, изцапани ръце с магнезий и е време за лекция. Този път тя се проведе в малка стая на втория етаж, точно до кафенето над залата. Стаята всъщност си беше мястото, на което се провеждаха детските рождени дни в „Боулдърленд“. И ние, като едни деца, нетърпеливи да разберем, какво ни очаква се настанихме и зачакахме лекциите на менторите ни. С тях си поговорихме за това, какво се изисква от нас и какво ще ни се случи от тук нататък. Бяха ни зададени задачите за деня, както и голямата ни задача, която трябваше да предадем на края на обучението. Момчетата от XСoSports ни демонстрираха как се работи с новото GoРro HERO 3+ и след малка почивка, всички бяхме отново в залата. Какво точно се случи, не знам, но в един момент всеки беше някъде и правеше нещо. Един снимаше, друг се катереше, трети си оправяше техниката – с две думи творческият процес започна.

IMG_8417

Ние журналистите имахме поставена задача, върху която усилено работехме, а операторите и фотографите се опитваха да се научат как да използват техниката си увиснали на осигурителни въжета (това са въжета, които се използват при катерене както на катерачна стена в зала, така и при скалното катерене. Целта им е да осигурят безопасното преминаване на катерача по даден маршрут). Видимо уморени към 23:00 успяхме да приключим с поставените ни задачи и да си тръгнем, преди да заключат вратите на мола.

Ден 3
Датата – 12 септември 2014г., часът – 17:45, мястото – същото.

Трети, последен ден от обучението. Малко тъжна, но и в очакване на новите предизвикателства. През този ден от обучението ни, екипите от фотографи, оператори и журналисти работеха предимно с менторите си, с малки изключения, за които ще спомена след малко. И така – обсъждане на изпълнените задачи, градивна критика, полезни съвети.

IMG_8793

И сега идва ред на изключението. Точно в 19:30 ч. Ина наду съдийската свирка и „играта“ започна. С помоща на жребий, бяхме разделени в 3 отбора. Както всеки един истински отбор, така и нашите си имаха звезди – Крис Шармата, Петя Супер Стар и Ранения Лебед. Правилата бяха прости – 6 минути, 6 маршрута, един победител. Готови – старт.!

Репортерите, заедно с операторите и фотографите отразяваха „на живо“ това невиждано катерачно дерби. Накрая не се разбра кой победи, но интрига определено не липсваше. Без да усетим пак беше станало време да напуснем „класната стая“, разбира се не и без домашно. Пред нас стояха големите ни задачи. Журналистите, трябваше да напишем репортаж за Red Bull JOURNEYversity, от операторите се изискваше кратко клипче, в което да бъде отразена не само архитектурата на залата, но и да има своя герой с неговата история. За фотографите – фото-история.

IMG_8406 (1)

С края на третия ден от обучението ни, дойде и началото на очакването. Сега, след като всеки един от нас, беше преминал втората спирка от това пътуване ни оставаше да разберем, кои ще са тримата, които ще достигнат до крайната дестинация. Но както казах и преди – насладата от пътуването се крие в онова, което ти се случва по пътя.

Спирам до тук, защото тази история се пише сега, а краят и е все още неизвестен…

Още от Red Bull JOURNEYversity:
Дневникът на един начинаещ катерач, Йордан Радичков
Кръв, пот и мечти, Свилен Георгиев
3 дни катерачни приключения в едно видео, Александър Пехлев
Red Bull JOURNEYversity – голямото приключение предстои!, Александра Ненкова

Red Bull JOURNEYversity

Партньори на кампанията Red Bull JOURNEYversity, инициирана от 360° и Ред Бул, са Walltopia – лидер в производството на катерачни стени, GoPro чрез XCoSports – официален представител за България, Petzl чрез Pik 3000 – официален представител за България, Nissan и Beardfrost Productions.

RedBull JOURNEYversity

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.