Бързи сърф съвети и вълнения

0
 

Сподели

Shares

Докато сърфистите дебнат за прогноза, гледат с умиление неопрените и шортите, подготвят дъските и се точат на всяка задаваща се буря, нека си поговорим малко за сърфа и морето.

Сърф съвети и вълнения

Макар в този спорт основната част от времето да е отдадена на метеорология – зяпане и анализиране на сайтове с прогнози, все в някой момент се стига до т.нар. яздене на бури. Това са онези дни, в които летуващите палят колите по средата на отпуската, прибират плажните такъми, развяват белия… халат и се прибират вкъщи. Тогава обаче застъпва следващата смяна и започват сърф вълненията. Към бурните, опразнени от хора, дюшеци и поясчета, води се отправят нахъсани, дълго чакали сърфисти. Те скачат в непредсказуемото море и започват да се редят като деца на пързалка, за да се докопат до следващия „сет“ вълни.

Ако ви е позната тази емоция, вече сте „про“ или „wannabe“ сърфист, подбрахме за вас няколко съвета с цел по-малко „Ох!“, „Опааа!“ и „Помощ!“ във водата.

Сърф съвети и вълнения
Снимка: Mirror

1. Никога не хващайте първата голям вълна от поредица. Може би ще ви е трудно да устоите след като толкова сте я чакали, но ако случайно ви помете, останалите вълни ще минат през главата ви. Няма да е никак приятно, съгласете се.

2. Някои сърфисти използват спасителна жилетка. Не е много секси, разваля целия изглед, но ако искате да се чувствате „save“, можете да се премените с една.

Сърф съвети и вълнения

3. Don’t panic! Казали са го галактическите стопаджии, но важи и за „возещите се“ върху вълните. Паническите атаки се характеризират с неудържим страх и ужас от дадена ситуация и загуба на контрол. Страхът, от друга страна, е естествен защитен механизъм. Ако не можете да се справите с него обаче, нашият съвет е да приседнете кротко на брега, да смучете хавлията си и да зяпате останалите сърфисти.

4. Спасявайте се по възможно най-умния начин. Полезно ще ви е да познавате добре дъното, за да можете да го визуализирате, ако се наложи. Опитайте се да предвидите „поведението” на вълната зад вас, както и вашето евентуално под нея.

Сърф съвети и вълнения

5. Винаги скачайте встрани от дъската си. Избягвайте гмуркания с глава, запазете самообладание и дръжте очите си отворени под вода, ако ви хване центрофугата.

6. Изучавайте теченията, морското дъно и върховете на вълните преди да излезете. Следете прогнозата за времето. Всяка информация ще ви е от полза. Все пак знанието е сила и който учи ще сполучи. Колкото повече информация имате за мястото, което сте избрали, толкова по-добре. По този начин ще можете да изберете точния момент за сърфиране.

Сърф съвети и вълнения

7. Практикувайте йога и пилатес. Подобрете хранителните си навици, увеличете капацитета на белите си дробове. Тренирайте свободно гмуркане. Това е точно толкова важно, колкото и да се настроите психически. Оммм…

НЕ ПРОПУСКАЙ: До 31 октомври 2020: Monster Energy и 360° те предизвикваме с играта “Снимай и спечели сърф!”

Сърф съвети и вълнения

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.