Low cost приключения… или как да пътуваме по-евтино

1
 

Сподели

Shares

Кой ли не мечтае да пътува. Със самолет, кола, влак, дори на стоп или с колело. На хотел, хостел, при приятели или на палатка. Вариантите са много. Ако искате обаче да си позволите нискобюджетно, но качествени приключение, имаме няколко идеи за вас. С малко планиране, разучаване на сайтове и изобретателност, ще се убедите, че са възможни чудеса. Разходите ви ще се намалят, а километрите и дните на път – увеличат.

Low cost приключения... или как да пътуваме по-евтино

Пътуване на стоп
С гордо изпънати палци на пътя можете да изминете големи разстояния без да похарчите и стотинка за гориво. Така ще опознаете от един по-различен ъгъл пътя и държавата, през която минавате. Ще съберете и интересни истории и запознанства. Ако искате да планирате пътуване на стоп горещо препоръчваме сайта hitchwiki.org. В него ще намерите всичко, което ви е необходимо, за да изберете най-бързия и безопасен маршрут, най-подходящите места за стопиране, както и начините да стигнете до тях.

Самолет в последния момент
Lastminute.com е сайт, чрез който можете да си запазите евтин самолетен билет в последния момент. Търсачка открива полети със свободни места на различни авиокомпании по цял свят.

Car sharing
Споделено пътуване или Car sharing е начин да пътувате с кола, споделяйки разходите. Има много платформи по цял свят, които предоставят възможност за намиране на спътници. В някои случаи разходите се поделят, а в други пътуването е безплатно. Зависи от сайта и уговорката.

На стоп с яхта
Да, и това е възможно. Изисква се малко подготовка, а понякога и търпение, но е напълно постижимо. Ако искате да преплавате с яхта от едно място до друго, документ за капитанско право ще ви бъде от полза. Идеи за това как да хванете яхта на стоп можете да намерите тук.

База за сравнение
Ако избирате маршрут и начин на пътуване, можете да използвате сайт, с който да съпоставите различни възможности. Такъв например е kayak.com. Той може да се използва за хотели, полети, пратки и т.н.

Снимка: blog.traveltsh.com
Снимка: blog.traveltsh.com

WorkaWay
Чрез www.workaway.info можете да пътувате и едновременно с това да добиете по-различен опит. Идеята е, че отивате при хора, които се нуждаят от помощ. Може да се наложи да преподавате английски, да помагате в градината или при отглеждането на дете. Работата е средно 4 часа на ден, 5-6 дни в седмицата. В замяна получавате място за спане и храна. Това е доста интересен начин да опознаете културите на другите страни, като направо се внедрите сред хората, говорите с тях, опознаете навиците им. Освен това така добавяте по-различен вкус към пътуването си. Единственото, което трябва да платите, е малка такса за регистрация в сайта. Доста удобно.

Снимка: www.keepcalmandtravel.com
Снимка: www.keepcalmandtravel.com

Couchsurfing
Може би най-популярният сайт за настаняване е www.couchsurfing.org.Срещу регистрация вече можете да пътувате навсякъде по света, без да се притеснявате за спането. Couchsurfing е сайт, чрез който различни хора предлагат домовете си за нощувки. Без да искат да им плащате. Това е доста добър начин за запознанство, обменяне на идеи и опит, опознаване на различни култури. Пътувайки по този начин си осигурявате уникално преживяване. Вие също може да предложите дома си и интересни хора от различни държави да ви идват на гости.

Airbnb: Vacation Rentals, Homes, Apartments & Rooms
Друг известен сайт за настаняване е Airbnb. Чрез него можете да наемате или предлагате места за нощувка в цял свят. Условията са най-различни, тарифите също, а разнообразието от възможности е впечатляващо.

Снимка: www.peika.bg
Снимка: www.peika.bg

Топъл душ за колоездачи
Warm Showers.org е специално за вело туристи. Безплатно настаняване за ентусиастите, обикалящи различни държави с колела. Идеята му е като на Couchsurfing, но сърфирането е на две гуми.

Снимка: www.openstack.org
Снимка: Openstack

Ако се разровите със сигурност може да намерите още много подобни сайтове. Трябва само да имате доверие в хората и да се впуснете в приключението без страх. Добавете цвят на живота си.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Здравейте, линка който сте дали за WWOOF.com е към домейн, който вече не функционира

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.