Акулите – опасни или полезни

0
 

Сподели

Shares

Акулите са едни от съществата, които всяват неописуем ужас в хората. Широко разпространено е мнението, че те са опасни и нападат безпричинно. Акулата се смята за кръвожадно същество, без капка милост. Факт е обаче, че има много неща, които е доста по-вероятно да те затрият.

Low angle view of a shark swimming underwater

Статистиките показват, че хората убиват много повече акули, отколкото обратното. Истината е, че акулите не само че не са толкова страшни, а ни помагат. Вижте 10 начина, по който го правят.

Shark_Week_Infograph_2

1. Характерната форма на акулите ни помага да строим по-добри автомобили. През 2005 г. известна марка автомобили се обръща към природата и създава първата в света „бионична” кола. Тя използва аеродинамичната форма на акулите, което я превръща в един от най-бързите автомобили за класа си.

2. Благодарение на акулите можем да подобрим сетивата си. Те виждат в почти непрогледна тъмнина, надушват миризми от километри и усещат дори най-далечните вибрации във водата. Анализирането на сетивата на най-големите риби би могло да помогне да разберем повече за собствените ни способности.

Shark After Dark

3. Бързото лечение на опасни инфекции и болести може да стане с помощта на химикала скваламин, които се синтезира в черния дроб на акулите. Той убива бактериални и вирусни микроби и в някои случаи може да намали развитието на туморни образувания.

4. Почистването на океаните също е сред жизненоважните ползи на големите риби. Много от тях консумират мъртви и умиращи животни и растения и по този начин поддържат океаните чисти.

Shark After Dark

5. Акулите притежават удивителна електрическа чувствителност. Резултатите от изследването на органите на големите риби, снабдени с електро рецептори, биха ни помогнали за по-добрата навигация на самолети и кораби.

6. Хищните риби помагат за филтрирането на водата. Някои акули функционират като своеобразни филтри, защото консумират големи количества зоопланктон. Това помага за пречистването на водата и премахване на вредния цъфтеж на водораслите.

7. Перките и характерната форма на акулите чук са вдъхновили високотехнологичните адаптации на крилата и реактивните тела на някои самолети.

Skark_Week_image_10

8. Акулите имат силно развита имунна система. Изследването им може да доведе до превантивно лечение на някои от най-смъртоносните заболявания.

9. Най-големите риби консумират скатове и други естествени хищници на миди, раци и омари. Намаляването на популацията на акулите води до изчезването на ракообразните.

10. Като най-древните гръбначни същества, изследването на акулите може да даде информация за произхода и еволюцията на всички гръбначни видове, включително и хората.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.