Калимера, калиспера, Калимнос

0
 

Сподели

Shares

Лятото не е най-подходящото време за катерене. Горещини, влага, слънце правят повечето обекти недостъпни. Гръцкият остров Калимнос обаче, въпреки че е по-популярен като дестинация през останалите три сезона, е добра алтернатива, ако не искате да оставите примките и еспадрилите да скучаят, докато разпускате на плажа.

Калимнос
Снимка: Nikolaos Smalios

Причината са честите северни ветрове – така наречените мелтеми, характерни за гръцките острови. Морският повей, в съчетание с масив на сянка, прави катеренето повече от възможно в сутрините и следобедите, а останалата част от деня е за плаж и студен Mythos или рицина.

Голяма част от масивите са ориентирани на запад/югозапад, така че сутрин са на сянка. Ако ставате рано, насочете се към Odyssey, Afternoon, Spartacus, Kasteli and Symplegades, където може да се катери спокойно от 9 до 14 ч. По-поспаливите могат да се насочат към Summertime, Local Freezer или Vathy and Irox (на отсрещния остров Телендос).
И дори през най-натоварения сезон откъм туризъм, между 1 и 15-ти август, Калимнос е завидно по-спокоен от останалите гръцки острови (да не говорим за нашето Черноморие).

Калимнос

Калимнос едва 109 кв.км, от които годни за обитание са само няколкото метра крайбрежна ивица – вътрешността на острова е камениста, с многобройни скални масиви, пещери, ниска бодлива растителност и единствени обитатели дивите кози. Местните дори имат своят мит за това как когато Зевс разпределял благата по света, струпал всички камъни на Калимнос.

В продължение на десетилетия основно средство за препитание на местните е риболовът и най-вече добивът на натурални морски гъби – около Калимнос се намира едно от най-големите коралови находища. Калимнос е основния производител и износител на тези гъби, до момента, в който добивът рязко пада в следствие на болест по коралите, а търсенето намалява драстично след навлизането на синтетичните гъби, много по-конкурентни като цени.

Калимнос

През 1996 година италианския катерач Андреа ди Бари попада на острова по време на лятната си ваканция и вижда качеството на скалите и огромните възможности, които се разкриват с разработването на Калимнос като катерачен обект. Няколко месеца по-късно той се връща с група катерачи, с които разработват първите 50 маршрута на острова. Следват посещения от други големи катерачи, публикации в световните списания за катерене и алпинизъм, безпрекословната подкрепа от страна на общината, която вижда перспективите, които се разкриват пред острова и неговите жители – и няколко години по-късно, през 2000 г. Калимнос е готов за провеждането на първата международна катерачна среща. Скалите, които дълго време местните смятат за своето най-голямото проклятие, се превръщат в истинска благословия, защото с разработването на обектите Калимнос бързо се нарежда сред водещите дестинации за катерене в света.

Скалата е с изключителни качества – изобилстващ от интересни форми варовик (сталактити, дендрити и скални черва). Днес на острова има 64 напълно разработени масива и над 1700 маршрута с категории между 4а и 9а. Всички те са надлежно и сигурно екипирани, така че единствения нужен инвентар е въже (най-добре с дължина 70 метра, заради надвесите) и поне 20 примки. Един от най-интересните обекти на острова е пещерата Grande Grotta, най-голямата пещера в света, екипирана за катерене, предлагаща множество разнообразни като форми и размери сталактити и триизмерно катерене в почти успореден на земята надвес.

През 2009 г. Адам Ондра преминава най-трудния маршрут на острова Los Revolucionarios (9a, 30m) в сектора Odyssey след само шест опита в рамките на четири дни.

Калимнос

* Добър ден, добър вечер, Калимнос (гр.)

Статията е част от брой Лято 2013 на списанието. Ако сте пропуснали стари броеве, но искате да се сдобиете с тях на преференциална цена, свържете се с нас. А за в бъдеще, най-добре се абонирайте, за да получавате всеки брой своевременно до входната си врата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.