Иван Димов – да обиколиш света

0
 

Сподели

Shares

Иван Димов е българинът, който се кани да направи нещо, което никой досега не е дръзвал – да обиколи Земята по море сам в изключително малка, петметрова ветроходна лодка, без да се доближава до суша и други плавателни съдове.

Иван Димов

Мечтата го съпътства през целия му живот, но през последните 4 години Иван работи усилено над проекта си, за да може да започне рисковото плаване през тази есен, когато е на 50 години. Повече за голямата си мечта Иван Димов разказва в специално интервю за 360.

Иван Димов

РЕЖИМЪТ
Сумарно при идеални условия в денонощието ще имам: 12 часа работа, 4 почивни часа с по-малко напъване, когато лодката се движи по-бавно, и 8 часа сън. Тези часове ще бъдат разбити на 2 часа буден – 1 час сън – 2 часа буден – 1 час сън и т.н. Това е при идеални условия.
Идеята на този режим е, че хоризонтът може да се види за един час напред.

Иван Димов

ПРОВИЗИИ – БЕЗ ДОСТЪП ДО СУША
Вода: За водата ще използвам специална механична помпа, която с 30 помпания прави 2 литра вода. Превръща я от солена в сладка. Ще има и резервоар, в който ще държа неприкосновен запас от 100 литра вода.
Храна: Храната е лиофилизирана суха храна. Вече я ям. Ще има и компресирана храна на кубчета – много силни “бомби”, 2400 калории в една бисквита. Тя ще е в случай на екстремна ситуация, ако се случи нещо с другата храна. Не може да се храниш само с тази специална, калорична храна. Ще трябва да ям и по-нормална храна заради перисталтиката на червата. На лодката ще имам 140 кг храна, която трябва да ми стигне за 8-9 месеца.

БАГАЖЪТ
30 литра газ
100 литра вода
140 кг храна
Котлон
Малка мивка
Отоплителна самоделна печка, която се загрява от една свещичка (иновация на Иван Димов)
Дрехи
Лекарства
Инжекции адреналин
Инструменти и резервни части
Книги и таблет

Иван Димов

ЛОДКАТА
Лодката е изключително малка, наистина. Дълга е 17 стъпки или 5.18 метра. Моделът е Leisure 17, но с много промени и нововъведения, за да бъде подходяща за такова дълго, самостоятелно плаване. Полезният ѝ товар е 450 кг. Вече 4 години работя над нея и е пълна с изобретения. Тя е малка, но е сравнително широка. Има два основни кила, плюс трети кил, който пази шверта в случай на удар.
В стените имам вградени панели за храната – закуска, обяд, вечеря + лекарства. Всичко в лодката трябва да бъде прибрано. Ако някой предмет не е закачен стабилно или прибран, той литва и става куршум.
Имам видимост от каютата към хоризонта през три прозореца – един отпред и два отстрани. Тези прозорци не се пробиват и чупят.
Цялата лодка е затворена херметически и ако се обърне, не се пълни с вода. На нея има прототип на вятърно динамо и соларни панели. Има и вятърен пилот.
Отпред има 3 платна, като едно от тях е мое изобретение – платното за буря. То е вградено в корпуса на лодката и се изважда и прибира изключително бързо със система от ластици.

ПРЕДИШНИЯТ РЕКОРД
Досегашният рекорд е на италианец. Той е успял да преплава разстоянието за 268 дни с 6.50-метрова лодка. Имам база за сравнение и искам да подобря неговия рекорд – както постижението за време, така и за големина на лодката.

Пълното интервю с Иван Димов може да намерите в пролетния брой на списание 360. Ако искате да се снабдите с него на преференциална цена, свържете се с нас. А за да не пропускате брой в бъдеще, най-добре се абонирайте.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.