Фестивал на хвърчилата в небето над Варна

0
 

Сподели

Shares

Фестивал на хвърчилата - Варна 2014

Небето над Варна и тази година ще се изпъстри с хвърчила в средата на август. Въздушните красоти ще се реятнад Аспаруховския плаж на 16 август, а поводът за концентрацията им е вторият Фестивал на хвърчилата – Варна.

Датата не е избрана случайно – събитието съвпада с Международния ден на хвърчилото, на който любители и професионалисти ще пускат хвърчила навсякъде по света.

Тази година, освен че се очаква да бъде още по-цветен, фестивалът ще бъде и международен. Оригинални модели хвърчила собствена изработка ще демонстрират участници от България, Италия, Турция и други държави.

Фестивал на хвърчилата - Варна 2014

Фестивал на хвърчилата – Варна 2014
16 август 2014
Аспаруховски плаж

И за да бъде още по-весело, програмата включва парад на хвърчилата, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и други летящи обекти, както и работилница за хвърчила на място.

Съпътстващата програма на фестивала също е богата – представления на детски танцови и театрални състави от Варна и района, мини-концерти на известни наши поп изпълнители, работилници за изработване на бижута, значки, оригами и др., наблюдение на миграцията на щъркели, пеликани и други реещи се птици със специализирана оптика, приятна музика и много други забавления.

Фестивал на хвърчилата в Шабла

В рамките на фестивала ще се проведе и фотографски пленер за репортажна фотография “Фестивал на хвърчилата – Варна 2014“. Участниците в този пленер ще имат възможността да снимат събитията по време на фестивала, и най-вече демонстрациите на международните клубове, които ще покажат майсторките си умения в управлението на огромни пъстри ръчно изработени хвърчила. Селектирани фотоси от този пленер ще се включат в пътуваща изложба “Международен фестивал на хвърчилата – Варна 2014”, която ще бъде показвана в различни градове.

В стремежа си да постигнат свободата и красотата в полета на птиците, преди две хилядолетия хората са измислили хвърчилото. Затова връзката между това популярно забавление и каузата за опазване на дивите птици е повече от очевидна. Тазгодишното издание на Фестивала на хвърчилата – Варна подкрепя инициативата на Сдружение за опазване на дивата природа „Да опознаем и обикнем реещите се птици по черноморския миграционен път Via Pontica“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.