Екстремното катерачно състезание Red Bull Creepers

2
 

Сподели

Shares

Минимум 300 човека ежедневно минават по популярния мост Puente La Reina (Мостът на кралицата) в Испания, но нито един от тях не се движи по него вертикално, катерейки се. Поне не беше така допреди няколко дни, когато се проведе зрелищното катерачно съревнование Red Bull Creepers.

Red Bull Creepers

Red Bull Creepers

14 катерачи, сред които звезди като Крис Шарма, Дейв Греъм, Даниел Уудс, включително и българинът Емилиян Колевски, мериха сили и смелост по централната арка на моста. Катеренето беше тип DWS (Deep Water Solo), т.е. солово без никаква осигуровка над дълбока вода, а грешките се наказваха с падане в реката. Най-високата точка, от която можеха да полетят към водата катерачите, беше 11 метра.

 

Емилиян Колевски
Емилиян Колевски, снимка: arksaiz.com

Емблематичният испански мост на възраст около хиляда години се превърна в сцена на първото издание на катерачното шоу. Състезателите се движеха симетрично по прокараните катерачни линии, а целта беше ясна – да се качат на моста. Хватките бяха допълнително прикрепени към камъните, от които е построен моста. В началото маршрутите са по-леки, но с натрупването на височина започват и трудните пасажи в надвес, с които се бореха 14-те мъже. Категорията им е средно около 8b+, което допринася за зрелищното катерене с драматични падания в реката. Въпреки това, за някои от участниците това са маршрути за разгрявка, имайки предвид, че сред тях има такива, които катерят 9b, дори 9b+. Липсата на осигуровка и рискът от 11-метрово падане във водата обаче направиха надпреварата изключително тежка. Освен чисто катерачна, до голяма степен тя беше и психологическа.

Red Bull Creepers

14-те топ катерачи, които се включиха в Red Bull Creepers бяха американците Крис Шарма, Даниел Уудс и Дейв Греъм, испанците Iker Pou, Pablo Ochoa, Gelu Castro, Daniel Fuertes, Nacho Sánchez, Carlos Ruano, Ander Mendieta, Markel Mendieta, финландецът Nalle Hukkataival, казахстанецът Rustam Gelmanov и българинът Емилиян Колевски.

Red Bull Creepers

В крайна сметка на моста, минавайки по по-трудния път, стигнаха Крис Шарма, Nalle Hukkataival и Rustam Gelmanov. Шарма стана и победител в състезанието. Така той за порден път показа, че Deep Water Solo са негови води.

Red Bull Creepers

Състезанието се превърна в интересен експеримент и уникалната възможност да станем свидетели на впечатляващия катерачен талант на участниците. То беше и добър, нагледен пример за това как катеренето може да излезе извън шаблона на залите и скалите и да се срещне с повече хора.

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Интересно как пишете статията в минало несвършено време. Вероятно 360 е изпратил кореспондент на събитието.

  2. Примерно Емилиян Колевски, с когото се свързахме ;)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.