Защо най-добрият начин да пътуваш е с колело?

0
 

Сподели

Shares

Вячеслав Стоянов продължава да споделя от богатия си опит на велопътешественик – този път темата е велотуризъм, с който да излезете и извън града. Вячеслав е изминал повече от 70 000 км на две гуми и определно има какво да разкаже на всеки начинаещ, дори напреднал, велотурист.

Вячеслав Стоянов

Обичате ли да пътешествате?
– Да, разбира се!
Сигурно вече сте пътували много пъти използвайки редовен и традиционен транспорт, на стоп или пеша. А дали сте пробвали да пътувате с колело?

Лично аз пътувах много и по различен начин. Просто обичам да пътувам и да срещам нови хора, гледки и забележителности. Но установих, че най-добрият начин да пътуваш е с колело. Защо ли? Аргументите са много и ето част от тях:

Вячеслав Стоянов

С колелото си независим
Може да караш навсякъде и по споделени с автомобили пътища, и из пешеходни зони. Може да го паркираш навсякъде, дори и в хотелската си стая. Може да спреш навсякъде където видиш най-яката гледка и да й се насладиш, или просто да кривнеш от пътя бутайки колело до място, където не можеш да стигнеш с друг транспорт, освен пеша. Преминавайки границите между държавите, не чакаш на опашка. Винаги си на първа линия и минаваш през границата с приоритет, като пешеходец.

Не носиш целия си багаж като муле
Върху колелото може да закрепиш целия си багаж, освобождавайки себе си от тежък товар, което в горещо време е от основно значение, когато става дума за контролиране на телесната температура.

Транспортно средство без такси
Не се таксува в нито една от държавите по света! Колелото е единствено транспортно средство, което не се облага с никакви такси. В повече случаи, колелото се брои за багаж и не се таксува от транспортните компании, но ако все пак има такса, то се таксува като багаж. Можеш дори да го вземеш със себе си когато се налага да летиш със самолет, срещу такса и начин на опаковане определен от съответната самолетна компания.

Поддържаш добра физическа форма
Да караш колело е синоним на здраве и добро самочувствие. Пътуването с колело се превръща в забавление и не е изморително както с други транспортни средства.

Вячеслав Стоянов

Изостря сетивата
Най-същественото нещо е, че се движиш средно четири пъти по-бързо отколкото пеша, но не е толкова бързо, че да забравиш къде всъщност си бил. Примерно, ако пътуваш с кола, все едно гледаш телевизия през прозореца на автомобила. Там си, но не го усещаш така, както би усещал същото място ако си бил там пеша или с колело. Когато пътуваш с колело, усещаш мястото с всичките си сетива. Чуваш как шумоли вятърът, реката, птиците, животните, дори насекомите. Виждаш много повече, защото паметта помни много повече детайли от пейзажа. Дори усещаш уханията от онова приказно място.

Вячеслав Стоянов

Още от съветите на Вячеслав Стоянов:
Sofia Bike: Как да се облечем за колоездене?
Sofia Bike: Как да се движим безопасно с колело в града?
Sofia Bike: Как да паркираме безопасно колелото си?
Sofia Bike: Защо да караме колело в града?
Sofia Bike: Къде да караме по велоалеи в София?
Къде да намерим компания за колоездене?

Sofia Bike

Повече за Вячеслав Стоянов можете да научите от неговата страница.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.