Парапланеристът Ясен Савов втори за Световната купа

0
 

Сподели

Shares

Пореден повод за радост ни дава българският парапланерист Ясен Савов. Той се класира на второ място на състезание, част от Световната купа, което се проведе в Крушево, Македония.

Ясен Савов по време на Супер финала за Световната купа в Бразилия, 2014 -  тренировъчен ден. Фотограф: Xevi Bonet
Ясен Савов по време на Супер финала за Световната купа в Бразилия, 2014 – тренировъчен ден. Фотограф: Xevi Bonet

„Беше епично състезание за Световната купа!“ – каза Ясен Савов, чиято сила са прелетите на дълги разстояния или т.нар. крос кънтри парапланеризъм. Той се съревноваваше със Stephan Morgenthaler и Stephan Gruber през цялото време в Македония. След изключително оспорвани задачи и много малка разлика в точките за крайното класиране, Ясен се класира втори. На първо място е Morgenthaler, а след Ясен се класира Gruber.

Ясен Савов

„Сега следват 4-5 дни почивка у дома, а след това ще се опитам да защитя европейската си титла в братска Сърбия. Вече съм загрял!“ – каза още Ясен след състезанието в Македония.

Ясен Савов
Снимка: Airtribune

В биографията си Ясен има доста успехи на държавно и международно ниво, сред които носител на ЕВРОПЕЙСКАТА КУПА ЗА 2009 г. и участие в супер финалите на Световната купа между 2009 и 2011 г.

Безспорно най-големият му успех до момента е участието му на Европейското първенство, провело се във Франция през 2012 г., където надделява над останалите 150 състезатели в дисциплина крос кънтри с крилото си Ozone Enzo и се класира първи, което го прави европейски шампион и 10-ти в световната ранк листа.

В началото на тази година Ясен Савов отново имаше международни успехи. Той спечели два от стартовете на Супер финалите за Световната купа по парапланеризъм (Paragliding World Cup Superfinal) в Governador Valadares, Бразилия на 22 януари.

Ясен Савов
Снимка: Airtribune

Интервю на Ясен Савов за 360° можете да видите тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.