Планински предизвикателства

0
 

Сподели

Shares

Канада. Страна на обширни гори, планински вериги, равнини, прерии… Една студена мечта за изследователите, търсачите на нови емоции и ценителите на природата. Втората по големина страна в света определено има какво да ни предложи.

Снимка: amusingplanet.com

Там се намира най-високото вертикално спускане от височина 1 250 м, а именно връх Тор, разположен в Auyuittuq National Park, намиращ се някъде из един от петте най-големи острова в света. Връх Тор е надвиснала над морето скала със среден ъгъл 15 градуса от вертикала. Това го прави популярна дестинация за скалните катерачи.

Снимка: amusingplanet.com
Снимка: amusingplanet.com

Първите, изкачили върха, са Donald Morton и Lyman Spitzer през 1965 г. На 23 юли 2006 г. там е поставен и рекорда за най-дълго спускане на рапели от американски отбор. През годините обаче не малко са хора са намерили смъртта си на този връх. Името му идва от Тор – скандинавският бог на гръмотевиците.

Снимка: svejo.net
Снимка: svejo.net

Разбира се, Канада може да остане по-назад в плановете и да си изберете по-близка дестинация като връх Айгер в Швейцария, известен като най-голямото предизвикателство за алпинистите в Алпите. Освен това именно от този връх, висок 3970 м, е направен първият уингсют полет с куче.

Снимка: verticalworld.net
Снимка: verticalworld.net

Първото българско изкачване на северната страна, наречена Стената на смъртта, става през 1975 г. от Иван Вълев, Методи Савов и Спас Малинов. И понеже нямат разрешение да направят това от комунистическата партия, завръщайки се в България те биват изключени от националния отбор по алпинизъм.

Вижте как Швейцарецът Ули Щек покорява връх Айгер.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.