Уейкскейт, или смисълът да си направиш нещата трудни

0
 

Сподели

Shares

Скейт на вода или уейк без страпове? Да влезе уейкскейтът, следващият етап в еволюцията на водните спортове.

Лято 2014

На пръв поглед може и да изглежда същото като уейкборда, но разликите са доста. Първо, дъската е по-малка и няма финки (или са много по-малки) и страпове, за сметка на това има грип като на скейта (или гума, която пък позволява да се кара бос). Иначе върху шкурката обувките са задължителни – може да са и кецовете, които си ползвате на земя, но по-добре е да са от бързосъхнещи материи и с канали за оттичане на водата.

Уейкскейтът е конкретно за трикове – които са доста по-трудни от тези при уейкборда, заради това че краката не са “хванати” за дъската, и най-яко се кара на уреди. Още по-яко се кара на места, които не са точно предназначени за това – като бомбене на фонтани или открити басейни, където ви трябва джип, лебедка, въже и сте вие (обаче не сте го чули от нас, и нали знаете, че фонтанът през Президентството има денонощно наблюдение). Идеално е и за река, където се използва мост или дърво за позициониране на въжето, и тренирате трикчета на едно място.

wake skate2

В общи линии, при уейкскейта всичко е въпрос на финес и стил. Дъската е нещо, с което взаимодействаш, не просто се возиш отгоре й. Тъй като краката не са застопорени, дори най-простите трикове са достатъчно трудни и възнаграждаващи. Може би точно фактът, че изисква много повече техника и фокус, го прави толкова голямо предизвикателство. Ученето става по-бавно, триковете се усвояват по-трудно, напредъкът е бавен, а хората, които го практикуват – единици. И точно това е най-забавното в цялата работа – няма стъпки, които да се следват, всичко е въпрос на личен стил и отдаденост.

wake skate

Райдър: Емил Цолов – Робота
Шорти Rope Horizon
Жилетка Rope
Уейкскейт Hyperlite
Кецове Circa

Тази статия е част от брой ЛЯТО 2014 на списанието. За да не изпускате брой – най-добре се абонирайте.

Лято 2014

ВИЖ ОЩЕ от Емил Цолов – Робота тук, тук и тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.