С кайт на дълги разстояния

0
 

Сподели

Shares

Повечето кайтисти са доволни, ако могат да си позволят няколко часа каране на ден. Не и тези ентусиасти, за които километрите са нищо, непознатите брегове – предизикателство, а факторът сигурност не съществува.

louis tapper
Снимка: Louis Tapper

По крайбрежието на Бразилия: Луи Тапер
Един кайт, една дъска и една раница от 35 л са достатъчни на Луи Тапер, за да измине повече от 2000 км по бразилското крайбрежие в рамките на един месец през 2010 г. Въпреки че се занимава с кайт само от три години, новозеландецът се оправя на приключение из непознати води и отдалечени брегове съвсем сам, без да разчита на никой друг, освен на случайно срещнати местни рибари. Един такъв му идва на помощ, когато линиите на кайта така се оплитат около краката на сърфиста, че им отнема повече от час да ги разплетат.
Освен че поставя нов рекорд за измината дистанция, и става хит сред местните, инициативата на Луи има и благотворителна цел – да събере пари за SurfAid, организация, която подпомага местните общности в изолирани региони на Индонезия.

От Южна Африка до Кения: Кърк Холис
Сам, само с малка раница на гърба си, през 2010 г. Кърк Холис изминава 3500 км по африканското крайбрежие за близо осем месеца. Багажът му включва хамак и мрежа против комари, малко инструменти, аптечка, два чифта бордшорти, джапанки и няколко тениски. Без излишно място за храна, Кърк разчита на каквото намери на място – прясна риба, плодове и зеленчуци, които купувал от местните. Пътуването прави с 10-метрово крило Ozone Catalyst и 5.5 футова дъска.
Стартът на соло кайт експедицията е през юли 2010 г., от залива Содуана, в северната част на Южна Африка. Оказва се обаче, че заради посоката на вятъра Кузи придвижването на север е много по-трудно, отколкото е предполагал. Успява да стигне Пемба, Мозамбик, където в продължение на няколко седмици чака прогноза, преди да реши, че ще трябва да отложи по-нататъшното си пътуване.
И така до юли 2011 г., когато успява да започне втората дължина през южна Танзания до Кения. С дневно разстояние от 50-60 км, няколко седмици по-късно Кърк приключва експедицията си в Малинд, поставяйки неофициален световен рекорд за най-дълга дистанция, измината с кайт сърф.

kite_trips2

Пълната версия на статията може да намерите в брой ЛЯТО 2014 на списанието, наред с още зарибяващи истории с кайтове на дълги разстояния и прочие летни забавления.

Лято 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.