Създателите на Half bike за иновативното полуколело

0
 

Сподели

Shares

Наскоро се появи едно българско изобретение, което нямаше как да убегне от вниманието ни. Става въпрос за Half bike или т.нар. полуколело. То е интересно, функционално творение за градско придвижване, което разчупва стереотипа за познатия ни велосипед.

Създателите на Half bike за иновативното полуколело

За да не разказваме и препредаваме информация и впечатления за Half bike, решихме направо да се свържем със създателите му Мартин и Михаил от Kolelina и да ги разпитаме надълго и нашироко за полуколелото, което са направили.

Създателите на Half bike за иновативното полуколело

ВИЗИТКА
Създателите: Мартин Ангелов (дизайн) и Михаил Кленов (съдружник)
Раждането на идеята: през 2010 г.
Характеристики на half bike: 8 килограма, 100 см дължина, рамка от алуминий
Функционалности: Сгъваема дръжка, опция за скорости

Създателите на Half bike за иновативното полуколело

Какво представлява това нещо, наречено Half bike?
Доста компактно превозно средство замислено за града. Предоставя коренно различно преживяване сравнение с колелото, сгъваемо е и лесно може да се превози в градски транспорт или асансьор и лесно може да се паркира в офиса или дома.

А какви са възможностите му?
Колелото разчита на стандартна велосипедна предавка към предното колело има и опция за слагане на скорости. Завиването става с накланяне, а спирачката блокира задните две колела.

Към какъв тип хора е насочено полуколелото?
Определено е насочено към по-активните хора, но това не пречи да се кара спокойно и бавно по велоалеи.

Създателите на Half bike за иновативното полуколело

Откъде дойде вдъхновението за създаването му?
През 2010-та участвах (Мартин) в един международен конкурс и тогава се зароди идеята за много компактно колело, което се кара прав. След това последва един период на затишие и началото на 2013-та се появи първият прототип.

Колко време трябваше на идеята, за да се материализира?
Около една година прототипиране. Всичко започна с ръчно изработени прототипи правени от стари колела, които бях намерил на тавана. После измислих много гъвкава система за изработване на рамката и така непрекъснато и до ден днешен идеята еволюира.

Създателите на Half bike за иновативното полуколело

Какви са предимствата на half bike пред конвенционалните градски велосипеди?
По никакъв начин не се опитваме да подобрим класическото колело или да го конкурираме, то е гениално завършено произведение. В нашия случай търсим алтернативно усещане за придвижване и компактност. Основното предимство е, че колелото е компактно и в сгънат вариант може лесно да се пренесе в градския транспорт или да се постави в багажник на кола.

Half bike

А недостатъците?
Недостатъците са, че за сега цената му излиза доста висока. Всички искаме полуколелото да е на полуцена, но спесификите на компактното локално производство все още не го позволяват.

Half bike

Подходящ ли е half bike за трикове?
Зависи от оператора. Засега само скачам от стълби и скокчета, но е много пристрастяващо да откриваш нови възможности, защото с колелото някак си нещата се изчерпват с времето.

Half bike

Ти ползваш ли го?
Ами да. Напоследък основно с тестови цели.

Сигурно привличаш много внимание по улиците. Какво най-често те питат хората?
Да, определено, хората реагират все едно са видели извънземно. Обичайните въпроси са – откъде си го купил това, как се кара, трудно ли е да се кара. Но определено хората се впечатляват особено когато го виждат в действие.

Half bike

Какво трябва да се промени в градската велосипедна култура в България, за да има повече място за подобни проекти?
Има нужда от малко инфраструктура и още сто пъти повече нагласа в мисленето на хората. Има тенденция да се увеличава вело-общността в България и се надявам в един момент младото и активно поколение да има повече влияние при взимането на решения за града.

Half bike

На какъв етап сте от проекта?
Приключихме успешна Кикстартър кампания през пролетта и до края на лятото трябва да произведем 100 бройки и да ги разпратим по света. В момента с ме в пика на производството. Пристигат частите и правим поръчките за рамките.

Как могат хората, които искат half bike да се развие, да ви подкрепят?
Самата положителна реакция на хората е много голяма мотивация за нас. Всеки може да следи как се развиват нещата на нашата страница. Играта продължава, целта е да отключим следващото ниво :)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.