Боровинков фестивал в Стара планина

4


Дата на събитието: 25.07.2014

Сподели

Shares

Фестивал на боровинките

Задават се три боровинкови дни и нощи на хижа Амбарица през юли.

Между 25 и 27-ми юли старопланинската хижа Амбарица ще бъде домакин на първия Фестивал на боровинките.

Мястото не е избрано случайно. Живописният район на уютната хижа е един от най-богатите масиви с диви боровинки в Стара планина.

Фестивал на боровинките
25-27 юли 2014
Хижа Амбарица, Стара планина

Боровинковото събитие ще бъде уникално по рода си, тъй като освен разходка в планината, палатков лагер, огън, музика и песни, ще включва още и забавни игри и състезания с награди, филми, йога и множество дискусии. Най- интересната част от програмата е, разбира се, възможността, всеки който има желание, да бере диви боровинки и собственоръчно да си свари вълшебно сладко, което после вкусно да похапва вкъщи.

Снимка: Albena Markova Photography

Ето и част от програмата на фестивала:

Състезание по бране на боровинки.
Записването за участие ще става на място и всеки, който има желание може да се включи. Правилата на играта също ще бъдат разяснени на самия фестивал. Участниците ще бъдат разделени в отбори, ще им бъдат предоставени уреди за бране и ще има елементи на спортно ориентиране. Класирането ще бъде отборно, но ще има и допълнителни индивидуални категории. Боровинковите умения на всички първенци ще бъдат поощрени с интересни награди, осигурени от нашите спонсори.

Паралелно със състезанието по бране на боровинки, през цялото време ще се вари и сладко от боровинки, което всеки ще може да опита.

„Предизвикателството на Стената“ е друго съревнование, което екипа на верига магазини за спортна екипировка „Стената“ организира. В тази забавна и динамична игра ще трябва да покажете бързина, сръчност и съобразителност. Участието, разбира се, е безплатно, а за победителите има награда.

„Най-добра рецепта с боровинки“ е поредната надпревара, в която всички желаещи могат да се включат, като приготвят на място своята оригинална рецепта с боровинки. Планината ще осигури боровинки, организаторите ще помогнат с условията за приготвяне, а вие ще трябва да си донесете останалите продукти, необходими за вашата рецепта.

Ще има лекции на теми като рециклиране, компостиране, еко строителство, чудесата на водата и още.

Сред боровинките ще има и фолклор заедно с танцов ансамбъл „Дивля“. Ще можете да се разкършите и с уъркшоп по суинг, воден от SwinginMokeys, на който ще научите някои основни движения, а след това ще можете да ги пробвате по време на самото суинг парти.

Интересен се очертава и уъркшопът „БОРОвинков БОДИ-арт“, организиран от Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“.

На хижа Амбарица ни очаква и фото изложба „Споделянето е Всичко“, включваща материали събирани от различни места по целия свят на фотографката и пътешественичка Лора Василева.

За гъвкавостта и релаксирането пък ще се погрижат боровинковите дами от Wild berries с техните йога сесии в събота и неделя сутрин.

В програмата ще има и кино:
Документални филми: Inner World Outer Worlds, Forbidden educatiion, Century of the Self, Samsara 2013 и др.
Филми за екстремни спортове: Специална селекция от 8 филма за различни екстремни спортове.
Както и български късометражни филми на тема сноуборд, лонгборд и др.

Не може и без музика:
На живо ще можете да чуете: Casual Threesome, Теодора Николаева и още.
DJ‘s: Balkan, Funk, Drum n Bass, Swing, Reggae, AfroBeat и др.

Снимка: Albena Markova Photography
Снимка: Albena Markova Photography

Настаняване
Насърчително е спането на палатки, което е БЕЗПЛАТНО. Ще има няколко зони за разпъване на палатки и пълната свобода на предпочитанията за лагеруване. За тези, които все пак предпочитат да спят в хижа Амбарица – цената е 10 лв. на нощувка. Ще трябва да побързате с резервациите обаче, тъй като местата са ограничени.

Транспорт
С кола: Отправната точка е с. Черни Осъм, където трябва да оставите автомобила си. Следват 3 часа преход пеша по маркирана пътека през сърцето на балкана до хижа Амбарица.

С автобус: до град Троян и от там автобус до село Черни Осъм. Отново следват 3 часа преход пеша по маркирана пътека през сърцето на балкана до хижа Амбарица.

Разписание на автобусите от град Троян до с. Черни Осъм:
От понеделник до петък: На всеки час, последният автобус е в 19.30 часа.
Събота и неделя: През 2 часа, последният е в 19.00 ч.

За тези от вас, които изпитват затруднение с придвижването до хижа Амбарица, ще има организиран транспорт с високопроходим автомобил. Този превоз ще се заплаща. Автомобилът ще тръгва от село Черни Осъм и по първоначална програма, първите курсове ще бъдат в петък (25-и юли) вечерта. Съществува възможност да се направи курс и само с багаж, което би направило вашият преход по-приятен.

Фестивалът на Боровинките се организира от НПО Фрирайдърз с подкрепата на Вериги магазини „Стената“. Списание 360 е медиен партньор на фестивала. партньори са още ABCsmart.bg, 2П, „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед“, Айляк Хамак, Wild-Berries, Swinging Monkeys, KOMPONENTI и др.

Сподели

Shares

4 КОМЕНТАРИ

  1. Много хубава инициатива! Но защо трябва да има и високопроходим автомобил??!?! За да мърси природата, да вдига прах и да качва разни мързеливци с шкембета??!?!

  2. Вие добре ли сте??? Не стига, че ще разрушите и малкото останали диви кътчета по планината, ами и автомобили да има, всякакви индивиди да имат възможност да стигнат до там. И свинщината си да пренесат от града до планината.
    Дано да ви е първото и последно опорочаване!
    Не ви е срам! Така се създавало чувство за единение с природата.
    Всичко пак за кинтите.

  3. „ще им бъдат предоставени уреди за бране“
    Всичко хубаво, но брането не може ли с ръчички- най-автентично ще е ;)

  4. Чудесно, много хубава инициатива ! Надявам се хората да са най-готините и всички да премине чудесно и вълнуващо !!! Краси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.