Пещерна експедиция „Радоина 2014”

0
 

Сподели

Shares

Радойна 2014

„Радоина 2014“ дойде време отново за Албания, скалисти планини и дълбоки пещери. От 2010 година насам Пещерен клуб и спелео училище „София” организира няколко пещерни изследователски експедиции в района на връх Радоина 2570 м., Северна Албания. Целите са търсене и проучване на пещери на по-голяма надморска височина в непроучван до този момент район.

Кога: 9 – 31 август 2014 г.
Къде: Албания

Радоина 2013
Участници в експедиция Радоина 2013

Да откриваш, да изследваш, да стигнеш до дъното, всичко това гарнирано с много кал, влага, риск и адреналин е движещата сила на пещерняка, която го мотивира отново и отново да се набутва в тесняка, да се изпомпва по въжето, да замъква тежките прониквачки с инвентар надолу и отново да ги изнася нагоре.

RU 4
Ру и нейните пещерняци

„Радоина 2014“ е пета поред експедиция, която ще продължи целите, заложени от предходните експедиции, а именно: работа по проучване в дълбочина на пропастите „Ру” и „Ледената”; проучване, изследване и изготвяне на карти на пещери в района на Радоина; събиране на биоспелеологични проби за определяне на видовете животни в пещерите.

RU 3
Пещерата Ру и нейните тесняци

Да стъпиш там където не е стъпвал човешки крак преди! Малко са местата по повърхонстта на нашата планета, които могат да се похвалят с подобна девственост, но не може да се каже същото подземния свят!

От 2010 година досега в Албания са открити и картирани 28 пропастни пещери с обща дълбочина над 1000 м., от които Ру -546 м., Ледената -207 м. и двете с все още недостигнато дъно.

Нека пожелаем успех на експедицията и тази година! Леко, весело и безаварийно!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.