Bikearea – фототрип из Африка

0
 

Сподели

Shares

Едно пътуване из Африка с колелета и фотоапарати

bikearea_kenya&tanzania_phototrip01

1. Изгрев слънце на Пойнт Ленана (4985 м) – една от най-високите точки на Маунт Кения. На заден план е стената на вр. Нелион (5 188 м).

kids :)

2. Босоноги деца в близост до Нгобит. През изминалата година сушата е преобладавала, в резултат на което мнозинството от хората, препитаващи се със земеделие, страдат от недостиг на храна. Официално населението на Кения е около 32 млн.д. Неофициално може би около 40…

bad luck

3. Пукането и смяната на гуми неизменно ни съпътства из прашните и „бодливи“ африкански пътища. Добрата новина в случая е, че спуканата гума е предна и може да се поправи, без да се разтоварва „покъщнината“ от багажника.

Naivasha lake

4. Езерото Наиваша. То е едно от множеството езера, разположени по протежението на Голямата рифтова долина. Поради високата концентрация на особен вид планктон, соли и температура на водата, бреговете представляват привлекателна акватория за огромни популации от розово фламинго.

Uhuru (5 895 м)

5. На път към Килиманджаро. На около 50 километра пред нас се издига най-високата част на планината – вр. Ухуру (5 895 м). По склоновете могат да бъдат наблюдавани всички климатични пояси – от пустиня и екваториална гора в ниските части, до субалпийски терени и ледници във висините.

Ngorongoro crater

6. Кратера Нгоронгоро. Зебри и антилопи Гну съжителстват в опита си да се предпазят от нападения на едри хищници. Зебрите имат по-добро обоняние и зрение и предусещат навреме наближаващата опасност, докато антилопите Гну осигуряват защита благодарение на рогата си.

Ngorongoro crater

7. Кратера Нгоронгоро – средноголям прайд, състоящ се от два мъжкаря, няколко женски и малки се излежава по време на следобедната си почивка. Активният период от деня е нощта. Колкото по-тъмна е нощта, толкова по-голямо е предимството на хищниците. Обикновенно ловуват на групи, като мъжките много рядко се включват в лова. Предпочитана плячка са антилопите Гну и по-рядко едри бозайници, като биволи и дори слонове. В кратера Нгоронгоро живеят общо около 25 000 животни, включително антилопи Гну, газели Томсън и Грант, хипопотами, носорози, слонове, биволи, зебри, лъвове, леопарди, гепарди и десетки видове птици. „Изгубеният рай“, както наричат Нгоронгоро представлява най-големият запазен кратер на Земята. Диаметърът на калдерата е около 25 км!

buffalo

8. Биволите са едни от най-опасните животни, населяващи африканската савана. Теглото им достига до тон, а масивните им рога често се оказват смъртоносни за атакуващите ги лъвове. Ако бъдат изненадани от човек, биволите могат да бъдат изключително агресивни.

african elephant

9. Африканският слон е най-големият от „големите пет“ на саваната. В тази класация влизат още носорога, лъва, бивола и леопарда. Слоновете обикновенно се движат на групи и отбягват срещата с хора. Много често причиняват щети на земеделската реколта, а понякога дори убиват хора…

Ol Doinyo Lengai

10.. Кратера на вулкана Ол Донио Ленгай – за последно е бил активен през лятото на 2008 година. На езика на масаите означава „Планината на Боговете“. За тях вулканът е свещен и те рядко се осмеляват да се доближат до склоновете на планината.

river crossing

11. В резултат от пороен нощен дъжд, тази река бе увеличила обема си с няколко пъти. Това забави отпътуването ни с няколко часа и превърна бреговата ивица на езерото Натрон в безкрайно кално поле.

Ol Doinyo Lengai

12. Поглед към вулканите Ол Донио Ленгай и Китумбеейне от бреговете на Натрон.

lovely african sunset

13. „Класически“ африкански залез на бреговете на езерото Натрон. Водите на езерото са изключително богати на натриеви соли и съответно отровни за човека. Смята се, че името на химическия елемент натрий произхожда от името на това езеро. Във водите му живее най-голямата популация на розово фламинго в света.

hope to see you again :)

14. Краят на нашето вело приключение. Новият собственик на велосипеда ми е модерен масай, говорещ английски език и разполагащ с мобилен телефон. Предишната вечер този човек и близките му ни оказаха животоспасяваща подкрепа, като ни осигуриха подслон, вода и чай.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.