Хижа Македония – символът на туризма

5
 

Сподели

Shares

Не е необходимо човек да бъде запален от години турист и страстен любител на природата, за да почувства особената енергия и атмосфера, която витае из Мечи проход, седловината между върховете Голям и Малък Мечи връх. Почти сигурно е, че с изкачването си до тази изключително живописна част на Югозападна Рила всеки вече е „обречен” на планината.

х. Македония

Там ти се струва, че шумната и прашна човешка цивилизация никога не се е случвала, иска ти се времето да спре, за да можеш да се нагледаш на красота, да се надишаш на свежест, да изкачиш всеки връх, който се извисява наоколо и да погледнеш света от място, където тревата и билките се сливат с небето. Единственото нещо, което разсейва усещането, че това място все още не е докоснато от човешко присъствие, е звукът на камбаната пред спретната двуетажната постройка с блестящия ламаринен покрив – хижа „Македония”.

По пътя за х. Македония. Под черната скала

Разположена е на 2166 м н.в. в южното подножие на Голям Мечи връх, тя е една от най-високоразположените хижи на Балканския полуостров. Историята на нейното изграждане започва още през далечната 1933-та – само няколко години след учредяването на първото туристическо дружество в Благоевград, тогава Горна Джумая. През 1937 г. благодарение на средствата, набрани от специално сформиран за целта от видни благоевградчани Общограждански комитет, ентусиазма и доброволния труд на десетки любители на планината и туризма, постройката е завършена и официална открита. Оттогава до днес хижа „Македония” е един от символите на туристическото движение в Благоевградско и Югозападна Рила.
Първоначално хижата е кръстена на името на местността, в която се намира – Айгидик, което в превод от турски език означава Мечи проход. След 9 септември 1945 г. взима името на Станой Крекмански – член на партизански отряд от региона, а от 1980 г. и до днес носи името Македония.

Изглед на север от Голям Мечи връх

Постоянно растящият интерес на благоевградчани към планинския туризъм налагат извършването на чести ремонти за поддържане на сградата и подобряване на битовите условия в хижата. През 70-те години на миналия век е изградена турбина за захранване на сградата с електричество, старите дървени нарове са заменени с модерните за това време пружинени легла, закупени са радиоапарат и телевизор. Годишно в този период през хижата са преминавали над 5000 туристи както от Благоевград и региона, така и от всички краища на България.

Смяната на политическата система в България през 1989 г. и промяната на структурата на функциониране и финансиране на туристическите дружества оказват негативно влияние върху развитието на организирания туризъм в Благоевград. В последвалите 15 години почти изцяло е прекратена и грижата по стопанисването и поддръжката на хижата, което съвсем закономерно довежда и до отлив на туристи. Едно от най-любимите кътчета за подслон на почитателите на красивата и уникална природа на Югозападна Рила постепенно ставало все по-пусто, неприветливо, тъмно и студено. Сериозна заплаха за рухване на сградата, на която с години никой не обръщал внимание, се оказали и огромните пукнатини в основите на зидарията, причинени от бавното, но разрушително действие на преминаващите под постройката подпочвени води.

Възраждането на хижа „Македония” започва през зимата на 2006 г. и отново благодарение на ентусиазма на група планинари от Благоевград. Замръквайки за пореден път след дълъг ден върху ските в тъмните, студени и пропити с миризма на мухъл стаи на хижата, те решават, че вместо да негодуват от ситуацията, ще е много по-полезно да се заемат сами със спасяването на сградата.

Проучвайки мненията и нагласите на болшинството от членовете на туристическо дружество „Айгидик”, през април 2009 г. групата провокира смяна на председателя му и избор на нов управителен съвет. Веднага след избора му новото ръководство започва активна дейност за набиране на средства и още в началото на юни 2009 г. се захваща с ремонт на хижата. Най-верните й фенове за кратко усвояват и се специализират във всевъзможни строително-ремонти дейности и само за няколко месеца „възвръщат блясъка” на „Перлата на Югозападна Рила”, както те обичат да наричат хижата.

х. Македония

Сега тя предлага 40 места за нощувка в измазани и чисти стаи с по 4, 5 и 7 легла и едно общо помещение с двуетажни легла за 24 души, които се отопляват с радиатори, захранвани от котел на твърдо гориво, уютна столова, чиста и оборудвана с всичко необходимо за приготвяне на храна кухня, баня с топла вода. Благодарение на изградената по време на ремонтите мини ВЕЦ, захранвана от изворите на Благоевградска Бистрица, в хижата има електричество, както и кабелна телевизия.
Домакините на хижата посрещат все по-честите гости винаги с усмивка и приготвят най-хубавия планински чай и най-вкусната бобена супа в цяла Рила.

До хижата може да се достигне от Благоевград – по асфалтов път до х. „Бодрост” (28 км) и 2.45 часа по маркирана пътека. От местност Бодрост – с кабинков лифт „Картала” до връх Равнец (2410 м) – 3 часа. От Семково – 2.30 часа и от с. Добърско – 4.30 часа.

Сподели

Shares

5 КОМЕНТАРИ

  1. Кое е зле? Хижата е много добра, чиста и уютна, хижарите са много готини… За мен е една от най-добрите хижи в България.

  2. Страхотна и топла хижа, във всяка стая има малка печка на дърва. Всичко е 6+ :) Допускат се кучета :D

  3. Просто перлата в короната на западна Рила! Хижарите …… # 1 !!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.