Спасиха пострадал след 12 дни в най-дълбоката пещера в Германия

0
 

Сподели

Shares

Немски спелеолог беше изваден от най-дълбоката пещера в Германия след 12-дневен престой в нея и сложна спасителна акция.

Спасиха пострадал след 12 дни в най-дълбоката пещера в Германия

Йохан Вестхаусер се контузи при инцидент на 8-ми юни (неделя) и беше блокиран на дъното на дълбоката немска пещера. Той престоя под земята цели 12 дни докато баварските планински спасители се опитваха да го извадят. На 19 юни на обяд той най-сетне беше спасен. Немецът е със сериозни контузии и наранявания на главата, но без опасност за живота.

Спасителната акция на спелеолога беше широка обсъждана и следена от много хора, тъй като в нейната сложна логистика се включиха общо 728 души от 5 държави, а разходите й до момента се равняват на няколко милиона евро. Акцията започна миналия петък.

Когато Вестхаусер се е контузил той се е намирал на дълбочина 950 метра и разстояние около 6.5 километра от входа на пещерата.

На пресконференция след края на акцията Баварската планинска спасителна служба заяви, че мисията е отворила „нова глава в историята на спасяването“, сравнявайки случая с инцидента през 1957 г. когато алпинистът Клаудио Корти беше евакуиран от северната стена на Айгер. Това е случаят, който се счита за една от най-големите спасителни операции на всички времена.

Спасиха пострадал след 12 дни в най-дълбоката пещера в Германия

„Преди тази акция много хора се съмняваха, че спасителни дейности на дълбочина от около 1 000 метра са възможни“, каза говорител на планинската служба. „Трудността и сложността на операцията беше безпрецедентна.“ – добави той.

„Опасността от бъдещи инциденти в пещерата Riesending е прекалено голяма,“ каза Томас Вебер, кметъта район Bischofswiesen. Поради тази причина местните власти обявиха, че ще гласуват за затваряне достъпа до пещерата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.