Времето е за сърф – не го проспивай!

0
 

Сподели

Shares

Сърф, Red Bull

Настъпването на есента пренася настроението ни далеч от слънчевите плажове, а желанието за идване на зимата расте с понижаването на всеки един градус. Но, както винаги, има едно голямо НО!

Сърф, Red Bull

Ако се замислиш, чакат те още три месеца, които спокойно можеш да запълниш с няколко трипчета до нашето прекрасно Черноморие, съчетани с малко физически усилия и огромното удоволствие от това да бъдеш с морето и неговата стихия.

В случай че не си запознат с процедурата, ще се радваме да те светнем по няколко важни теми, засягащи сърфинга като цяло.

Сърф, Red Bull

Първите препятствия за всеки средностатистически българин ще бъдат свързани с намирането на евтина и сносна дъска и неопрен. Желателно е да се консултираш коя дъска е подходяща за теб и вълните, върху които ще сърфираш. Наличието на автомобил и свободно време през септември, октомври и ноември са почти винаги задължителни.

Предварителната подготовка не е от малко значение. Морето винаги е по-силно от нас и понякога се стига и до най-лошото. Затова е жизненоважно да се подготвиш физически за предстоящото натоварване (т. нар. ОФП – обща физическа подготовка). Умението да плуваш е задължително, а няколко лицеви опори няма да ти се отразят зле. Полезно е да можеш за издържаш без въздух около минута и половина.

Сърф, Red Bull

За да организираш добре време си, трябва да следиш прогнозите за вятър по Южното Черноморие, където се намират спотовете за сърф. www.windguru.com е един от най-популярните сайтове, в които можеш да провериш посоката и силата на вятъра. Вълните идват, когато скоростта е по-голяма от 6 м/с, а посоката е североизток.

Сърф, Red Bull

Да речем, че си стигнал на подходящото място в подходящия момент с ваксирана дъска в ръка. Тъй като дните за сърфинг в България не са много, твърде вероятно е да не си единственият ентусиаст. Затова докато разгряваш, огледай добре морето, избери безопасна линия, която не пречи на останалите, и се опитай да влезеш зад разбиващите се вълни.

Сърф, Red Bull

Ако си успял да направиш всичко изброено досега, значи си на 50% сърфист. Остава само да научиш и спазваш основните правила.

1. Изчаквай своя ред, преди да хванеш някоя вълна. Първият на опашката има предимство. Уважавай, за да те уважават.
2. Избирай спотовете и вълните подходящи за твоето ниво. Проучвай дъното и опасните места предварително. Ако си начинаещ, желателно е да няма хора около теб. Урок от квалифициран сърф-учител ще те улесни стократно.
3. Сърфист, хванал вълна, има пълно предимство върху нея.
4. Никога не пускай дъската си – тя е опасна за всички останали.
5. Този, който е по-близо до мястото, където се чупи вълната, има предимството да я хване.
6. Помагай на начинаещите и бъди търпелив с тях.
7. Практикувай сърф според собствените си възможности.
8. Не замърсявай плажа или което и да било друго място.

Сърф, Red Bull

Освен тези правила има и много други. Като сърфист си длъжен постоянно да обогатяваш знанията си за безопасността и поведението в морето и океана и да ги споделяш.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.