Как да разпознем незаконна сеч?

 
0

Сподели

0Shares
0 0

“Прозрачни планини” е инициатива за подобряване съдържанието на документи, важни за управлението на планинските ресурси, чрез участие на гражданското общество. Един от наболелите проблеми, с които се занимават участниците в проекта, е въпросът с незаконните сечи в българските гори. За да ги предотвратим и намалим е важно да знаем как да ги различаваме, къде и как да сигнализираме за тях.

Worldbank.org
Worldbank.org

Ето какво казват по въпроса от “Прозрачни планини”:

Нерегламентираните сечи са незаконни дейности в горите. За проблема се говори в общественото пространство, но повечето от нас не познават детайлите и сме склонни да заклеймим всяка сеч като незаконна.

“Прозрачни планини” не е пожарна кола, която да реагира на сигнали за незаконна сеч, да пуска искане за информация и жалби до съответните институции или да вдига медиите на крака. Ние искаме да споделим знания на експерти и доброволци и да насърчим всеки да упражнява контрол над институциите.

Все пак, по различните теми събираме информация от терен и анализираме отделни случаи на нарушения. Крайната цел е да представим граждански предложения за съдържанието на стратегически документи за управление на горите в България. Тоест да действаме превантивно и да предотвратяваме случването на проблемите.

Като част от работата по тема „Нелегални дейности в горите“ и по-специално незаконни сечи проведохме обучение в гр. Смолян за разпознаване на незаконна сеч. То се проведе на 31 май и беше водено от Ваня Рътарова-Георгиева – експерт Гори в Прозрачни планини, и Емил Комитов – горски експерт, с дългогодишен опит в работата в горски и ловни стопанства.

Обучението се състоеше от две части – теоретична и практическа. Първо беше представена информация за видовете сечи и маркировки, законовата рамка и най-вече как да разпознаваме незаконната сеч и какви действия да предприемем. След информативната презентация отидохме да проверим новопридобитите си знания на терен. Посетихме места, където в момента се провежда планирана и законна сеч, за да знаем за какво да гледаме, когато сме на разходка в гората.

Представяме ви презентацията, от която може да научите много. След слайдовете с информация и извадки от законите и наредбите, следват и онагледяващи снимки и графики.

За жалост, незаконните сечища, както и тези, при които са извършени нарушения, не са рядкост в българските гори. За да може да се реагира в такива случаи и да се предотвратят сечи или те да бъдат спрени и извършителите им санкционирани, могат да бъдат подавани сигнали в Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) или в медиите. Сигнали за корупция и нарушения в горите може да подадете към ИАГ на телефон 0800 20 800 или онлайн.

Повече можете да научите от “Прозрачни планини”.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.