Организаторите на Лятна Чепелареада

0
 

Сподели

Shares

На 7-ми юни над Чепеларе ще се разрази с пълна сила летният многобой, в който никой няма да бъде бит, но ще има колоездене, бягане, скачане с чували, стрелба с фунийки, забиване на пирони, пиене на напитка, цепене на дърва и волна програма. За Лятна Чепелареада 2014 разказва Полина Стоянова – един от организаторите на състезанието.

Лятна Чепелареада

Полина отговаря за комуникациите и партньорствата на Mountain Restart – организация, която презарежда хората в планината по различни начини.

Полина Стоянова
Полина Стоянова

Че-пе-ла-ри-ада – как започна всичко?
– На шега! Идеята ни хрумна през 2009 г. в края на сезона, когато с приятели се гонехме по пистата и този, който беше заел най-добра стойка и беше най-подготвен, винаги се изстрелваше напред. Затова решихме, че би било супер да направим предизвикателно състезание, в което да се изравнят шансовете на участниците посредством серия от препятствия. Препятствията са свързани с нашето детство (скачане с чували, стрелба с фунийки) и факта, че сме в планината (цепена на дърва, пиене на сгряваща напитка, забиване на пирони). И наистина, вече 5 години хора от различни възрасти и с различна подготовка мерят сили рамо до рамо без ясна представа кой ще победи.

Лятна Чепелареада

Какви ще са дисциплините на лятната Чепелареада?
– Зимата са ски и сноуборд, а сега дисциплините са байк и тичане/ходене. Интересното е, че участниците могат да се включат в забавлението с отбор от 4 човека в една от дисциплините колоездене или ходене/бягане. Перфектно е за тиимбилдинг или предизвикателство към приятели, конкуренти или друг отдел от фирмата. Също така, за първи път ще имаме и дисциплина „мама, татко и аз“ , в която може да се включи всякаква роднинска конфигурация, стига отборът да се състои от поне едно дете и поне един възрастен.

Каква напитка ще се пие? Нещо подобаващо лятно като бира или мента?
– Типична българска безалкохолна напитка – боза, за да си припомним безгрижните детски дни.

А защо точно с острата част на чука ще трябва да се забиват пироните?
– За да е по-предизвикателно и да се запази тръпката до самия край на състезанието.

Лятна Чепелареада

Цепенето на дърва с тъпата част на брадвата ли ще бъде?
– Не с острата. За дисциплина байк е задължително състезателите да оставят встрани велосипеда си, за да избегнем инциденти.

Лятна Чепелареада

По какви трасета ще се случва всичко това?
– Трасетата са с различна дължина спрямо дисциплината. При байка тя е 5 км. При тичане/ходене състезателите могат да изберат между дистанция 5 км и съкратено трасе от 2 км. „Мама, татко и аз“ е по трасе от около километър

Трябват ли опит и подготовка?
– Не, всеки може да участва.

Индивидуално или групово/семейно – какви са възможностите за участие?
– Индивидуално е участието в дисциплините байк и тичане/ходене, като отборно могат да се запишат 4 човека и общият резултат от индивидуалните времена дава отборното време. Имаме и дисциплина „мама, татко и аз“ където отбора трябва да финишира заедно и времето не е от значение.

Лятна Чепелареада

А наградите?
– Чепелареада има и зелена кауза, свързана със смърчово дърво с множество разклонения.

Разкажете повече за това дърво и идеята на каузата?
– Имаме много идеи, които бихме искали да реализираме, но решихме, че трябва да започнем с нещо, което ще може да се реализира и осъществи в близост до събитието, за сравнително кратък срок и ще има положителен ефект, както за местните хора, така и за посетителите на Чепеларе през зимата и лятото.
Именно поради тази причина решихме да се съсредоточим върху благоустройството и популяризирането на природна забележителност – Старо смърчово дърво с множество разклонения в близост до междинна станция на лифт Чепеларе – вр. Мечи Чал. Дървото е много интересно и не добре познато. Целта е обектът да стане достъпен за туристи през лятото и зимата след като възстановим и позицинираме на пейки, парапети, подпори на пътеките, обозначителни табели и го популяризираме като дестинация за отдих.
Екипът на Чепелареада реши, че част от средствата, събрани от таксите за участие в „Лятна Чепелареада 2014” ще бъдат инвестирани за тази инициатива. По време на състезанието ще се набират средства за инициативата, а самото осъществяване на проекта ще се извърши през лято/есен 2014г. Целта ни е, когато дойдете зимата да караме ски и сноуборд да можем да се насладим на резултата, който заедно сме постигнали.

Лятна Чепелареада

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.