Атанас Скатов за изкачването си на Еверест

1
 

Сподели

Shares

Българинът Атанас Скатов изкачи Еверест на 24-ти май 2014. С постижението си докторът по растителна защита от Сливен искаше да стане първият веган стигнал до върха, без да използва кислород. Уви, както става ясно от текста, който той публикува на Facebook страницата си, се е наложило да се ползва кислород.

Еверест
Фотограф: Стефан Илиев

Въпреки това, постижението на Атанас Скатов е голямо – той е един от малкото българи стъпили на върха, освен това, сливенецът е и първият човек, който успява да се качи за тази година. Повече за мисия Еверест на Скатов можете да научите от самия него:

„Днес се завърнах в Катманду и скоро ще си дойда в България. Всички имате поздрави от Богинята Майка. Аз съм добре, даже в страхотна форма и много искам да ползвам климатизацията си за още някой 8… ама липсват финикийски знаци :) а и ми домъчня за дома…
…На 24.05.2014 качих върха и бях първият за тази година успял. Имаше много трудности, 10 дни чаках хубаво време. За този сезон, освен че бях първи, го качих и най-бързо – за 7 часа, както и след върха слезнах директно в ABC на 6440 м, което не направи никой друг в двата дни, които ни отпусна Богинята.
Ползвах кислород, историята е много дълга. Исках да пробвам без първоначално, но обстоятелствата не ми позволиха, за да съм сигурен, че всичко ще е наред.“

Изкачването на Еверест е част от голям проект на Скатов, включващ покоряване на седемте континентални първенци без използване на животинска храна. Според доктор Скатов, основна цел на проекта е да се покаже, че без консумация на животинска продукция човешкият организъм функционира много по-добре и може да постигне много по-високи физически и психически резултати.

Повече за изкачването на Скатов и проекта му можете да научите от тук.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. * Човек роден в гр. Сливен е Сливналия…

    Сливенецът е от другаде, не се научихте !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.