Фестивал „Магията на Рила планина” в Боровец

0


Дата на събитието: 20.06.2014

Сподели

Shares

Магията на Рила планина

От 20 до 22 юни Боровец ще бъде домакин на един от най-големите фолклорни фестивали в страната – “Магията на Рила планина”. Всички, които се включат във фестивала ще имат възможността да се потопят в магията на българската култура и традиции – народни и нестинарски танци, традиционни гозби, демонстрации на занаятчии от цялата страна, лекции на тема „Здраве от природата”, представяне на ритуали и обичаи свързани с Еньовден.

Фестивал „Магията на Рила планина”
20-22 юни
Боровец, плаца пред хотел „Рила”
Вход свободен!

Богата концертна програма, включваща местни и гост изпълнители, вкусни ястия приготвени в най-големия „Юнашки тиган”, са само част от изненадите, подготвени от организаторите.

Магията на Рила планина

Фестивалът включва конкурс за народни танци с награден фонд 3 000 лева, осигурен от хотелиерите-домакини. В конкурса могат да се включат всички непрофесионални формации от страната и чужбина за български народни танци. Пълните условия за участие в конкурса ще намерите тук.

Всички прояви на фестивала ще се състоят на плаца пред хотел „Рила”. Входът е свободен.

Първият ден от фестивала – петък (20 юни), ще започне с изложба-базар на ръчно изработени произведения от български майстори-занаятчии, художници и приложници. Базарът ще бъде отворен и през трите дни на фестивала, като в него са включени още местни билки, както и български билкови и пчелни продукти. От 19 ч. на сцената пред х-л „Рила” започва концерт на местни фолклорни изпълнители, последван от нестинарски танци, водени от главния нестинар на България Михаил Георгиев и неговия син – Иван Георгиев. Вечерта ще завърши с фолкотека на открито за начинаещи с майстори хороводци.

Магията на Рила планина

В събота (21 юни) в 10 часа сутринта ще бъде даден старт на конкурса за народни танци, а на обяд ще имате възможността да опитате местни рилски гозби, специално приготвени от майстор-готвачите на ресторантите в к.к. Боровец. В най-големия български „Юнашкия тиган”, пък ще бъдат приготвени един тон самоковски картофи, с което курортът ще участва за балкански рекорд.

В последния ден от фестивала – неделя (22 юни), гостите на курорта ще имат възможност да посетят лекции на здравна тематика, както и за уникалните лечебни свойства на родните билки.

ПРОГРАМА

20 юни, петък
14.00 ч. – 21.30 ч.
Изложба-базар на ръчно изработени произведения и демонстрации на майстори-занаятчии, художници и приложници от цялата страна. Изложба-базар на местни производители на билки, билкови и пчелни продукти.
19.00 ч.– 21.00 ч.
Концерт на местни фолклорни изпълнители.
21.00 ч. – 21.30 ч.
Нестинарски танци с главния нестинар на България – Михаил Георгиев.
21.30 ч. – 24.00 ч.
Фолкотека на открито за начинаещи с майстори хороводци.

21 юни, събота
10.00 ч. – 20.30 ч.
Конкурс за народни танци.
12.00 ч. – 16.30 ч.
Кулинарна изложба с дегустация на рилски гозби.
Самоковски картофи приготвени в най-големия български тиган –
„Юнашки Тиган” на Ангел Ангелов.
14.00 ч. – 21.30 ч.
Изложба-базар на ръчно изработени произведения и демонстрации на майстори-занаятчии, художници и приложници от цялата страна.
Изложба-базар на местни производители на билки, билкови и пчелни продукти.
20.30 ч. – 22.00 ч.
Концерт на Илия Луков.
Обявяване на победителите в конкурса за народни танци.
22.00 ч. – 22.30 ч.
Концерт на Албена Вескова.

22 юни, неделя
10.00 ч. – 17.00 ч.
Изложба-базар на ръчно изработени произведения и демонстрации на майстори-занаятчии, художници и приложници от цялата страна.
Изложба-базар на местни производители на билки, билкови и пчелни продукти.
12.00 ч. – 14.30 ч.
Лекция на д-р инж. Васил Канисков на тема „Методите на природо-научната медицина в медицинския и здравен туризъм в България”
12.00 ч. – 13.00 ч.
Среща-разговор с магистър-фармацевт Никола Мангалджиев.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.