Драконовите лодки настъпват!

0
 

Сподели

Shares

Хванете 19 от най-близките си и бойни приятели, плюс един барабанист, и скачайте в драконовите лодки!

Драконови лодки

Драконите-състезателни лодки имат дълга история в Китай, но напоследък станаха популярни и на много други места по света. Вече има фестивали на драконовите лодки, даже Международна Dragon Boat федерация с календар, пълен със събития.

Съвременните лодки са почти същите както старите китайски водни дракони, ползвани навремето, просто използваните материали за изработката им са се променили. Новите „дракони“ са направени от стъклоплат, пластмаса, карбон.

Драконови лодки

Лодките представляват 12-13-метрови пироги, без допълнителна стабилизираща част (кил), които в най-широката си част достигат до метър и половина. Лодките са украсени с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи радост, щастие и успех. Отборите се състоят от 20 гребци, кърмчия и барабанчик, който определя ритъма на загребването с веслата. Неговата роля е изключително важна, тъй като ключът към успеха на всеки отбор е в синхронното движение в пробега. Друго негово задължение е да навиква енергично състезателите, които макар и мотивирани се стараят по-усърдно с допълнителна доза стрес, привнесен отвън. Разпределянето на местата е според габаритите на участниците, като най-обемистите, логично, се разполагат в най-широката част на лодката. Седалките са неподвижни и се заемат по двойки, като за това се изисква определена техника и гъвкавост, тъй като всяко непремерено движение може да доведе до преобръщане на плавателния съд.

Драконови лодки

Фестивалът на драконовите лодки е преди всичко голям купон, който трае два дни. Спектакли, концерти, дегустации на екзотични специалитети, са неотменна част от забавленията за състезатели и публика. Дефилето на всеки отбор пред гостите и състезателната комисия допринася за поддържането на приповдигнатото настроение през цялото събитие.

Драконови лодки на Панчарево
Драконови лодки на Панчарево

Самите състезания с лодки са най-вълнуващата част от фестивала и събират големи тълпи от зрители. Драконовите лодки обикновено са ярко боядисани и украсени с традиционни китайски елементи. В предната част на всяка от тях има оформена глава на дракон, а в края лодката завършва с люспеста опашка. Състезателни дисциплини са 200, 500 и 100 метра, а в лодката могат да се поберат до 20 гребци.

Такова атрактивно забавление явно няма как да подмине и България. Единствено на езерото Панчарево край София има драконови лодки. Те се използват за тренировки, обучение на деца и младежи, за тиймбилдинги и просто като забавление.

Драконови лодки на Панчарево
Драконови лодки на Панчарево

Тренировките на Панчарвео излежда дават добри резултати, защото тази година за първи път България ще има участие на Световното първенство с Драконови лодки в Шанхай. Състезателите са от клуб ”Спорт за теб и мен”. Момчетата заминават на 27 май. Самото състезание ще бъде на 29-30 май 2014 в рамките на фестивала.

Драконови лодки в действие можете да видите на това клипче от Панчарево. Имайте предвид, че абсолютни всички са новобранци, които са имали само 20 минути за обучение, след което е започнала гонката.

Повече за драконовите лодките и възможностите да бъдете част от екипажа на някоя от тях или да организирате състезание-тиймбилдинг можете да научите от kayak-zone.bg.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.