Атанас Скатов изкачи Еверест

4
 

Сподели

Shares

Д-р Атанас Скатов вече е 11-тият българин покорил най-високия връх в света – Еверест (8848 м). Скатов е успял да достигне върха сутринта на 24 май 2014.

Атанас Скатов

Изкачването си той направил без храна с животински произход. По този начин сливенецът осъществи целта си, ставайки първият веган в света, изкачил Еверест.

Атанас Скатов

Както е посочил в блога на проекта си, Атанас тръгва от лагер 3 (8300 м) в полунощ и в 8:15 местно китайско време успява да изкачи върха пръв за сезон 2014. На 24 май в 23 ч. местно време Скатов слиза от Лагер 3 на АВС.

Атанас Скатов

Ето го и маршрута:
Изходна позиция — Базов лагер (BC) 5200 мнв
Междинен лагер (IBC) — 5800 м
Преден базов лагер (ABC) — 6440 м
Лагер 1 — 7035 м
Лагер 2 — 7500 м
Лагер 3 — 8300 м
Най-​високата точка — връх Еверест 8848 м
Общата денивелация е 3648 метра.

С Атанас Скатов броят на българите изкачили Еверест вече е 11:
1984 г. – Христо Проданов (без кислороден уред), Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков, Николай Петков
1997 г. – Дойчин Василев
2004 г. — Петко Тотев, Христо Христов (без кислороден уред), Дойчин Боянов (без кислород) и Николай Петков (второ изкачване)
2009 г. — Камен Колчев и Петя Колчева

Атанас Скатов

Докторът по растителна защита от Сливен е спрял да приема храна с животински прозиход в началото на 2012 г. и от тогава активно се занимава със спорт и катери върхове, вкл. три континентални първенеца – Африка, Европа и Южна Америка. Интересното е, че преди да стане веган, Скатов не се е занимавал с никакви спортове.

Атанас Скатов

Изкачването на Еверест е част от голям проект на Скатов, включващ покоряване на седемте континентални първенци без използване на животинска храна и изкуствен кислород. Според доктор Скатов, основна цел на проекта е да се покаже, че без консумация на животинска продукция човешкият организъм функционира много по-добре и може да постигне много по-високи физически и психически резултати.

Атанас Скатов

Атанас Скатов: “Преди 3 години се случиха интересни събития в моя живот и погледнах нагоре към върха на планината. От тогава гледам всяка свободна минута да я посветя на планината и най-​вече на върховете, които са много специално място за мен. Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности.”

Повече за проекта на Д-р Скатов и проекта му Se7enSummitsVegan можете да научите от тук.

Сподели

Shares

4 КОМЕНТАРИ

  1. Аврам Аврамов, който сте отбелязали че е изкачил върха на 09.05.1984 беше ръководиттел на експедицията. Той не е атакувал върха. Грешна е също датата на изкачването на Иван Вълчев и Методи Савов. Те не изкачват върха на 20.04 /тогава се качва само Хр.Проданов/. Изкачването на Иван и Методи е на 08.05, един ден преди Киро и Николай.

  2. Прочетете какво сте написали и си открийте бисереа :)

    „Изкачването си той направил без храна с животински произход. По този начин сливенецът осъществи целта си, ставайки първият веган в света, изкачил Еверест.“

    Веган е начин на живот. Веган не се става за 5 дена или само за да отидеш и да се върнеш до някъде. Това, че е изкачил върха без храна с животински произход, не го прави веган. Предполагам, че човекът е веган от години, но такава информация не сте посочили. Начинът по който сте написали тези 2 изречения е невеж и ще заблуди неинформираните за това какво всъщност значи „веган“.
    Успех!

  3. Докторът по растителна защита от Сливен е спрял да приема храна с животински прозиход в началото на 2012 г. и от тогава активно се занимава със спорт и катери върхове, вкл. три континентални първенеца – Африка, Европа и Южна Америка. Интересното е, че преди да стане веган, Скатов не се е занимавал с никакви спортове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.