BG Шампиони: Теодор Кисимов

0
 

Сподели

Shares

По време на международна експедиция, провела се между 27.07 и 27.08.2013 г., Теодор Кисимов успява да достигне до -2145 м в най-дълбоката пещера в света, Крубер-Вороня, намираща се в Абхазия, Кавказ. Това е максималната дълбочина, достигана от български пещерняк, а самата пещера е проучена до -2196 м дълбочина. Повече за рекорда на Теодор Кисимов в Крубер-Вороня можете да научите от тук.

Пещернякът Теодор Кисимов

Опиши се с две думи?
Човек с много мечти.

От колко време се занимаваш с този спорт?
От 22 години.

Защо избра точно този спорт?
Стана случайно – разбрах за провеждането на курс за пещерняци, а вече бях ходил в пещера и опитвал да катеря по скали. Отидох, за да се науча да се катеря.

С какво друго би се занимавал, ако не беше това?
Въздушни спортове като скокове с парашут (засега скачам с бънджи и организирам скокове), летене с парапланер и делтапланер, имам голямо желание за каяк в бързи води – даже си купих лодка преди време, която събира прах в момента.

Колко и как тренираш?
Като всеки аматьор тренирам в свободното си време. Тренировките са различни, включват бягане, общофизически упражнения, изкачване по въже с самохвати с/без допълнителна тежест (голяма част от работата в пещерите е свързана с пренасянето на багаж). Обичам да катеря и смятам, че това определено ми помага да се движа свободно в пещерите.

Пещернякът Теодор Кисимов

Какво помогна най-много на успехите ти?
Постоянството или ината, да го кажем. Много важно за мен е да правя нещата с приятели и смятам, че съм успявал и благодарение на тях. Огромна и безрезервна подкрепа срещам от майка си, за което съм й безкрайно благодарен.

Какво най-много ти е пречило?
Аз съм прям човек и това в повечето случаи отблъсква хората, защото никой не се радва, ако му кажеш директно, че не е прав. Пречи ми кривото тълкуване на думите ми. Затова често предпочитам да се тълкуват делата ми!

Кои са хората, които са те вдъхновявали?
Първооткривателите. В спелеологията такъв е Норбер Кастьоре, в алпинизма всички първопроходци по различни върхове и маршрути. По-назад във времето участниците във великите географски открития и т.н. Всички тези, които с цената на много усилия, а понякога и на живота, си правят или откриват нещо ново за човечеството.

А тези, които не те вдъхновяват изобщо?
Завистниците и хората, които сеят омраза, насаждат страх и така се опитват да манипулират останалите.

Любими места за практикуване?
Враца – съчетание от пещери и отлично място за катерене. Също Стенето, Котел – все места с вертикални пещери. Еменският карстов район е важен за мен, защото се изследва от моя клуб “Приста Русе”. Друго любимо място е Бански суходол – където българските пещерняци се надяваме да открием новата най-дълбока пропаст на България.

Пещернякът Теодор Кисимов

Най-хубавото нещо в твоя спорт?
Откривателството. Да бъдеш първият попаднал в нова пещера или галерия. Имах шанса да го направя съвсем наскоро в пещерата Русе в района на с. Емен и чувството е неописуемо.

А най-неприятното?
Когато се случи инцидент в пещера, още по-лошо, ако е с фатален край. В ежедневната част ми е неприятно почистването на екипировката от калта.

Най-сериозната ти контузия?
По време на пътен инцидент през 2012 г. в Украйна на път за експедицията в Крубер-Вороня счупих шиен прешлен и почти ми беше ампутирано едното ухо. За щастие за година се възстанових и можах да се включа през тази година в експедицията там. Пряко следствие от тежките експедиции са трите операции от херния, които съм прекарал. Явно това ми е слабо място.

Освен очевидното – международното признание, кое определяш като най-големия успех за теб самия?
Това, че сбъдвам мечтите си. Бавно, трудно и въпреки всичко.

Къде си в момента и как се виждаш за в бъдеще?
В момента съм по пътя. Надявам се да остана на него.

Пещернякът Теодор Кисимов

Интервюто с Теодор Кисимов е част от есенния брой на списанието. В случай, че ще пропуснали да се снабдите с броя своевременно от точките на разпространение, свържете се с нас на magazine@360mag.bg и ще го получите на преференциална цена. А за да не пропускате броеве в бъдеще, най-удобен и сигурен е вариантът с абонамент.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.