BG Шампиони: Ясен Савов

0
 

Сподели

Shares

Yassen Savov

В поредица от интервюта под шапката „BG Шампиони“ ще ви представим български спортисти, постигнали невероятни успехи и постижения на световната сцена.

В биографията си Ясен има доста успехи на държавно и международно ниво, сред които носител на Европейската купа за 2009 г., и участие в супер финалите на Световната купа между 2009 и 2011 г. Но безспорно най-големият му успех до момента е участието му на европейското първенство, провело се във Франция през 2012 г., където надделява над останалите 150 състезателя в дисциплина крос кънтри с крилото си Ozone Enzo и се класира първи, което го прави европейски шампион и 10-ти в световната ранк листа.

Опиши се с две думи?
Пилот и романтик.

Коя е любимата ти дума?
Свобода.

От колко време се занимаваш с този спорт?
От пролетта на 1998 г.

Защо избра точно този спорт?
Влюбване от пръв поглед! Още си спомням първия път, когато полетях от учебното хълмче – как крещях от кеф. Влюбен съм в свободата, която ми дава летенето. Обичам и фрийрайд ските, и сноуборда, и сърфа, и други подобни спортове, но при летенето мащабите са по-големи, и всичко става не просто на повърхността на снега, водата, или сушата, а в баш 3D-то, което си е голяма глезотия.

С какво друго би се занимавал, ако не беше това?
Предполагам бих правил документални филми или бих бил професионален диджей.

Колко и как тренираш?
В България няма много с кого да тренирам, така че гледам да тренирам на силни състезания в чужбина. Там срещам „колегите“ и се учим един от друг.

Какво помогна най-много на успехите ти?
Първо, че започнах рано – още на 15. Аз израснах летейки, и така за мен стана по-интуитивно и по-естествено. Второ, че се състезавам с голям хъс и желание за победа, но какъвто и да е резултата, го правя на първо място за кефа от летенето и самата игра. И трето, че имам талант да летя бързо и агресивно, и когато условията са достатъчно добри и силни за такова летене, мога да доминирам.

Какво най-много ти е пречило?
Прекалено агресивния и индивидуален мой стил на летене, който пък често води до непостоянство и непредвидимост в резултатите, особено когато условията са по-трудни (бавни) и за да се състезаваш успешно се налага да се придържаш към групата.

Кои са хората, които са те вдъхновявали?
Като съвсем малък първо беше вуйчо ми Васо Киров (който беше най-добрият спортен катерач в България и като бях малък ме развеждаше да се катерим и състезаваме по скалите на България), братята Феликс и Раул Родригез (акро пилоти), Урбан и Алиаш Валич (крос кънтри пилоти), Шейн МакКонки (скиор), Левски и Ботев, Сократ, Милан Кундера и Бохумил Храбал (чешки писатели), и много важно – големият Димитър Михов-Мицо, който беше най-добрият български парапланерист, голям пилот и човек.

А тези, които не те вдъхновяват изобщо?
Материалистите, циниците, и хората които комформистки живеят в клишета.

Любими места за практикуване?
St. André във Франция, където спечелих Европейското; Сопот; Рио де Жанейро; Вайе де Браво, Мексико; Ролданийо, Колумбия. И навсякъде, където сме се събрали 130-те луди маймуни да се състезаваме.

Любими места за непрактикуване?
Югозападният бряг на Мексико за сърф и Банско и Алпите за ски.

Най-хубавото нещо в твоя спорт?
Сложността на крос кънтри състезанията – концентрацията, която изискват от теб, безбройните знаци, които природата ти дава да разчиташ при вземане на решения, боравенето и играта с крилото, и съчетанието на мисловна и емоционална тиха мощ, която трябва да постигнеш, за да летиш силно, бързо, и ефективно.

А най-неприятното?
Че струва скъпо, а спонсорите дават все по-малко.

Най-сериозната ти контузия?
Преди 11 години при едно нелепо падане си счупих гръбнака много лошо. Беше страшно.

Освен очевидното – международното признание, кое определяш като най-големия успех за теб самия?
Че не се вземам прекалено на сериозно и продължавам да се забавлявам.

Къде си в момента и как се виждаш за в бъдеще?
От няколко месеца съм в процес на по-трайно установяване в София и се опитвам да измисля начин да изкарвам добри пари тук в България, за да не ми се налага вече да работя в чужбина, а тук само да харча. За съжаление обаче ме привличат по-недоходоносни занимания – сега примерно мисля една пиеса с историческо-политическа тематика, опитвам се да задвижа един проект за подобряване на вело транспорта в София, и както винаги се занимавам с музикалната си мания. Но продължавам да бъда супер амбициран с летенето, няма как, любовта си ме вика, хехе!

Интервюто с Ясен е част от есенния брой на списанието. На страниците на хартиеното издание ви очакват още 20 български таланта, доказали се безусловно на световната екстремна сцена, както и много други интересни теми. В случай, че ще пропуснали да се снабдите с броя своевременно от точките на разпространение, свържете се с нас на magazine@360mag.bg и ще го получите на преференциална цена. А за да не пропускате броеве в бъдеще, най-удобен и сигурен е вариантът с абонамент. Очаквайте новият летен брой с юнските жеги и морския повей!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.