BG Шампиони: Елена Костова

0
 

Сподели

Shares

Елена Костова печели златото на петото световно първенство по парапланеризъм целно кацане през 2009 г., провело се в Хърватия. Състезанието протича в пет кръга с излитания от височина 660 метра и цел за кацане – кръг с радиус 10 метра, в който има очертан по-малък, петметров кръг, в чийто център се намира т. нар. електронна нула – гумен кръг с диаметър 15 см, на който е монтирано електронно устройство, отчитащо сантиметрите отклонения от центъра. Елена е най-точна сред още 34 участнички от 17 държави.

Elena Kostova

Опиши се с две думи?
Свобода, позитивизъм, креативност.

Коя е любимата ти дума?
Любов.

От колко време се занимаваш с този спорт?
От 2005 г.

Защо избра точно този спорт?
От както се помня, сънувам, че летя. Летях по различни начини, над различни места, с различна скорост. Така че спортът ме избра, не аз него.

С какво друго би се занимавала, ако не беше това?
В Асеновград в клуб Тангра – клуб за екстремни спортове. Вече се занимаваме с няколко спорта – сноуборд, ски, колела, катерене, бънджи, уиндсърф…

Колко и как тренираш?
Тренирам преди състезание, през останалото време летя.

Какво помогна най-много на успехите ти?
Воля, упорство, вяра в себе си.

Какво най-много ти е пречило?
Не се оставям на нещо да ми пречи.

Кои са хората, които са те вдъхновявали?
От всеки човек можеш да научиш нещо. Но вдъхновена съм била от родителите си, от ментори в живота си, от силни личности, в различни етапи на живота си съм имала нужда от различни уроци и вдъхновители, от герои на книги – Малкият Принц, от човека, когото обичам.

А тези, които не те вдъхновяват изобщо?
И тези, които не заслужават да бъдат пример, пак служат за пример и вдъхновение. Често се налага да им покажем, че светът е прекрасно място, че имаме сила да отвърнем на лошото с добро, че няма невъзможни неща, няма предел на мечтите, че честността и коректното отношение не са слабост….

Любими места за практикуване?
Във въздуха, където и да е!

Любими места за непрактикуване?
В хижа с дълбок сняг наоколо. Топла печка „Чудо“ на дърва и любим човек!

Най-хубавото нещо в твоя спорт?
Свободата на полета, приятелите, красотата на гледката, поглед над нови места.

А най-неприятното?
Когато духа гръб, не е добре, но пак е приятно на старта с приятели.

Най-сериозната ти контузия?
Падане на Сопот. Счупен втори лумбален прешлен. Временна парапареза. Учех се да ходя наново, и полетях след няколко месеца.

Освен очевидното – международното признание, кое определяш като най-големия си успех за теб самия?
Всяко сбъдване на една мечта е успех.

Къде си в момента и как се виждаш за в бъдеще?
В момента… Влюбена. Страхотен клуб с приятели, вече имаме няколко последователи в Целно кацане. Полети. Ателие с мое производство дрехи и бижута. Чакаме първо дете… В бъдеще – още по добре!

Интервюто с Eлена Костова е част от есенния брой на списанието. В случай, че ще пропуснали да се снабдите с броя своевременно от точките на разпространение, свържете се с нас на magazine@360mag.bg и ще го получите на преференциална цена. А за да не пропускате броеве в бъдеще, най-удобен и сигурен е вариантът с абонамент.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.