BG Шампиони: Димитър Чокоев – Джими

0
 

Сподели

Shares
Димитър Чокоев - Джими
Снимка: Borislav ‘Bobo’ Kamilov

Джими е един от най-добрите български сноубордисти, и за да го докаже, през 2009 г. става втори на Европейската купа по биг еър, провела се в Силиан, Австрия. През 2013 г. пък успя да впечатли всички, като спечели първия старт от Европейската купа в дисциплината слоупстайл, провел се на фън парка в Осогово.

Опиши се с две думи?
Сняг и летене.

Коя е любимата ти дума?
Пудра.

От колко време се занимаваш с този спорт?
15 години.

Защо избра точно този спорт?
Защото много обичам планината и дълбокия сняг.

С какво друго би се занимавал, ако не беше това?
С хавайски сърф и уейкборд.

Колко и как тренираш?
Различно, преди сезона три пъти седмично ходя в зала, два пъти седмично излизам да тичам и карам скейт, зимата гледам два пъти седмично да карам сноуборд и три пъти в зала на батути.

Какво помогна най-много на успехите ти?
Това, че съм много упорит и тъп.

Какво най-много ти е пречило?
Травмите.

Кои са хората, които са те вдъхновявали?
Всички големи спортисти, които са израснали в този спорт, няма някой конкретно, всяка година изскача някой различен, по-вдъхновяващ. Този спорт е в такъв етап, че не спира да се развива, и всяка година се виждат някакви нови и нечувани до този момент неща.

А тези, които не те вдъхновяват изобщо?
Тия, дето слушат чалга и ходят с перхидролени коси. Тия, дето ходят с високо вдигната глава, и нямат нищо под краката си, на което да стъпят.

Любими места за практикуване?
Нямам любими места, това е хубавото на тоя спорт, че отиваш на едно място, караш, извличаш максимално най-доброто от него според условията в дадения момент и нон стоп може да откриваш нови места. Може би най-готиното е да отидеш извън пистите с приятели и да се почувстваш свободен, да видиш поляни от неотъпкан сняг и да минеш оттам, където другите не са минавали.

Любими места за непрактикуване?
Не съм открил още такива.

Най-хубавото нещо в твоя спорт?
Свободата.

А най-неприятното?
Травмите.

Най-сериозната ти контузия?
Тя съвсем скоро се случи, в Австрия, направих един въргал по пистата, и не знам как докато се въртях ръката ми влезна в снега, направих контра, лакътят изскочи с едно 30 см, като по чудо влезе обратно, нямаше външна фрактура, но лекарите казаха, че вътре всичко е мозайка. Оперираха ме и мина, но още трябва да работя за сила, гъвкавост.

Освен очевидното – международното признание, кое определяш като най-големия си успех за теб самия?
Това са трикове, които съм решил да ги пробвам и те са се получили така, както съм си ги представял, и са ми напълнили душата, много повече значат за мен, отколкото всяко едно признание от рода на купа или медал.

Къде си в момента и как се виждаш за в бъдеще?
В момента се уча за пилот на Еърбъс. Виждам се като пилот, който в свободното си време пътува по всички планини, за да кара сноуборд за удоволствие.

Интервюто с Джими е част от есенния брой на списанието. На страниците на хартиеното издание ви очакват още 20 български таланта, доказали се безусловно на световната екстремна сцена, както и много други интересни теми. В случай, че ще пропуснали да се снабдите с броя своевременно от точките на разпространение, свържете се с нас на magazine@360mag.bg и ще го получите на преференциална цена. А за да не пропускате броеве в бъдеще, най-удобен и сигурен е вариантът с абонамент. Очаквайте новият летен брой с юнските жеги и морския повей!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.