Боян Петров – първият българин, изкачил Кангчендзьонга

0
 

Сподели

Shares

Алпинистът Боян Петров стана първият българин, стъпил на третия по височина връх на Земята – Кангчендзьонга (8586 м). Боян е изкачил върха и се е върнал в базов лагер без проблеми.

На 20 май 2014 г. той става първият българин, изкачил третия по височина връх в света – Кангчендзьонга, както и първият диабетик, изкачил се на такава височина и без помощта на допълнителен кислород.

Кангчендзьонга

Кангчендзьонга, който се намира в Хималаите, е по-нисък единствено от Еверест и К2. Разположен е на границата между Сиким, Индия и Непал и е най-източният осемхилядник.

В превод името „Кангчендзьонга“ означава „Петте съкровищници на великия сняг“. Представлява планински масив, който се състои от пет върха, най-високият от които достига височина от 8 586 м над морското равнище, а общо четири от петте са с височина над 8 000 м – Южна Канчендзьонга — 8 491 м, Средна Канчендзьонга – 8 478 м и връх Ялунг Канг – 8 505 м. Петият връх — връх Кангбачен, се намира в западния край на масива и е висок 7 902 м.

Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило, изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

Кангчендзьонга

Първото изкачване на върха е осъществено на 25 май 1955 г. от британската алпийска свръзка Джордж Бенд и Джо Браун.

В Непал съществува легенда, че Кангчендзьонга се обитава от богиня, която не позволява на жени да се изкачат на върха.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.