Патрик де Гайардон – „бащата“ на уингсюта

0
 

Сподели

Shares

Легендарният Патрик де Гайардон е роден на 23 януари 1960 г. във Франция. Той е приет за „баща“ на уингсют полетите, парашутист и смел експериментатор. Французинът е сред хората, оказали най-голямо влияние за развитието на спортовете бейсджъмпинг (скачане с парашут от статичен обект), уингсют (полети със специален костюм) и скайдайвинг. Патрик е и един от първите, започнали да се занимават с т.нар. скайсърфинг – сърфиране във въздуха по време на свободно падане преди да се отвори парашута.

Патрик де Гайардон

В биографията на летящия французин попадат много и все удивителни каскади за филми, като скайдайвинг над Северния полюс, световен рекорд за най-висок скок без кислород и множество изумителни бейсджъмп скокове от статични обекти.

Патрик де Гайардон

В естественото си желание да удължи времето си във въздуха, той се заема да модифицира и подобрява костюма за летене. В резултат, летателният костюм става много по-стабилен и управляем, а полетът – все по-подобен на този на самолет.

През 1998 г. в Хавай Патрик умира по време на уингсют полет след отказ на парашута. Инцидентът става по време на тестове на модификация на екипировката, направени заедно с Ейдриън Никълъс. Смъртта на французина е голям шок за скайдайвинг общността, който въпреки това не ги спира от опитите. Даже напротив – благодарение на Патрик де Гайардон в момента уингсют полетите, бейсджъмп скоковете и екипировката за тях продължават да се развиват, разширявайки спектъра на човешките възможности.

Патрик де Гайардон

Изключително красиво видео с част от експериментите на Патрик де Гайардон, включващи дори скайдайвинг с детска шейна:

Повече за историята на бейсджъмп и уингсют можете да научите в брой Люто 2013 на Списанието, който можете да закупите на преференциална цена от 5 лв. Ако пък желаете да попълните колекцията си със списания 360 – възползвайте се от специалните ни промоционални пакети!

Лято 2013

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.