Фотографът Крис Буркард – сърф отвъд времето

0
 

Сподели

Shares

Крис Буркард определено е един от най-добрите сърф фотографи в света. Той успява да улови моменти, които се запечатват в паметта. Със снимките си Крис излиза от шаблона на хавайските плажове, бордшортите и шарените ризки и ни показва нови, необичайни гледни точки и вълни.

Крис Буркард

Крис Буркард
Крис Буркард

Крис е превърнал снимането на нетипични сърф дестинации в част от живота си. Негов коронен номер са снимките на непопулярни спотове – като смразяващите брегове на Исландия. Крис улавя странен, красив сърф спектакъл в извънземни пейзажи от ледени късове, снежни лагуни и черни плажове.

Крис Буркард

Освен девствени за сърф вълни, исландските брегове предлагат и уникално фотографско предизвикателство. Както казва Крис, там непрекъснато трябва да се бориш, за да хванеш добрите моменти с фотоапарата си. В Исландия крайните северни ширини карат дневните и метеорологични условия да са в постоянен поток и ако условията не те устройват, често трябва дълго да чакаш момента за снимка.

Крис Буркард
Канада

Всяко пътешествие по крайбрежието на Исландия носи опит, богат на широки, открити пространства и дълги вълни. Когато човек пътува из Европа и САЩ, той неминуемо среща ограничения под формата на огради, дворове, стени, знаци, навсякъде е пълно с граници. Исландия обаче е осезаемо отворена и чакаща да я опознаеш. Един от любимите плажове на сърфистите-авантюристи според Крис е плажът Йокусарлон, разположен близо до околовръстния път на Исландия, който обикаля цялата островна държава. Има много малко места по света като Йокусарлон, където човек може да намери лед на плажа и да влезе да кара сърф. С температури на водата, клонящи към 4 градуса през повечето време, Исландия е място само за тези, които имат смелостта да оценят красотата ѝ. Сърфистите там са облечени в дебели неопрени и плуват с дъските си между ледени късове. А най-добрите вълни излизат по време на внезапни снежни бури…

Крис Буркард
Исландия

Крис Буркард е самоук професионален фотограф, базиран в Калифорния. Работата му е свързана основно със сърф, аутдор, начин на живот и туристически обекти.

Крис Буркард

Емоциите, запечатани в снимките на Крис, са захранвани от моменти на блаженство, провокирано от взаимодействието с природата и приключенията. Основната муза на Крис е океанът. Със своите снимки „извън времето“, той прави фотографски отпечатъци на сложната същност на океана, използвайки сърфа като инструмент.

Крис Буркард
Крис Буркард в Исландия

В работата си Крис непрекъснато търси диви, отдалечени дестинации и нестандартни пейзажи, в които човекът със своята дъска е в контраст с природата. Сред любимите сърф дестинации на фотографа са Исландия, Чили, Аляска, Куба, Норвегия.

Крис Буркард

Крис Буркард е на 27 години и вече се е утвърдил като един от най-добрите сърф фотографи в света. В момента работи като главен фотограф на Surfer Magazine, участва редовно в различни международни издания и проекти на Patagonia, както и в проектите на няколко други компании. Крис има издадени две книги – една съвместно с неговия приятел Ерик Содеркуист, озаглавена “The California Surf Project” (2006), и “Plight of the Torpedo People”, съпровождаща филма за бодисърф на Patagonia “Come Hell or High Water” (2012).

Крис Буркард

Награди
Olympus Pro Photographer Showdown April 2013 (2013)
The World Open of Photography – Победител в отворена категория (2012)
Red Bull Illumination – Първа награда (2010), www.redbullillume.com
Red Bull Illume Image Quest Overall (2010)
Поканен на Look Between Festival 2010 (2010)
Follow the Light – Първа годишна награда (2008)
Flame Grant Award – Най-добър млад фотограф (2006)
Наградата на Morro Bay Art Society (2005)

Крис Буркард

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.