През три морета с каяк: Силистра – Черно море

0
 

Сподели

Shares

Голямото каяк предизвикателство „Crossing Three seas“ на Боян Николов започна на 1-ви май в Силистра. Боян вече се движи към крайната цел на самостоятелното си пътуване – Мармарис в Турция. Очакват го около 2 000 километра сам с каяк и плаване през три морета – Черно, Мраморно и Егейско. Освен три морета, проектът включва и три държави – България, Румъния и Турция. Боян се движи с каяка си абсолютно сам, без придружаващ транспорт, носейки със себе си всичко необходимо и се кани да направи нещо, което никой досега не е дръзвал.

Crossing Three seas

Благодарение на 360°, всяка седмица ще можете да научвате до къде е стигнал Боян Николов през трите морета, най-интересните неща, които са му се случили, ще можете да добиете представа за плаването му и благодарение на снимките и историите, които 360mag.bg ексклузивно публикува.

Crossing Three seas

През първата седмица от плаването си Боян измина разстоянието от началната точка Силистра до делтата на Дунав. На 8-мия ден от плаването той вече е направил около 400 км по реката, достигайки остров Сахалин и се отправя след кратка еднодневна почивка по водите на Черно море към българското крайбрежие. За първата седмица от плаването си Боян е почивал само един ден и то наложително – заради силен вятър в Румъния.

"Не можах да се опазя от Дунавската кал. Тук минаха два кораба един след друг и аз, докато гледах след красивото бяло корабче вълните дойдоха и стана мазало."
„Не можах да се опазя от Дунавската кал. Тук минаха два кораба един след друг и аз, докато гледах след красивото бяло корабче вълните дойдоха и стана мазало.“

Преминавайки по Дунав, Боян е имал изненадваща проверка по вода от любезни румънски граничари. Тъй като полицаите искали да проверят документите му, прибрани в багажното отделение на лодката, Боян е минал по паднало дърво в реката, за да ги извади и е разтоварил част от нещата си в граничарската лодка.

Crossing Three seas

Последният ден по Дунав е бил най-тежък от началото на плаването, според Боян. В условия на насрещен вятър той е успял да измине повече от 80 км по реката и така да стигне до морето в същия ден.

Crossing Three seas

Едно от най-интересните места от плаването на Боян определно е делтата на Дунав. Тя е най-младата суша на континента и най-голямата площ на Земята, покрита с тръстика. До устието на реката каякарът е достигнал по един от ръкавите, с които Дунав се разклонява, за да се влее в Черно море. Ръкавът, който е избрал Боян се казва Свети Георги. Между него и съседния Сулински ръкав се намира най-просторният плаж в Румъния, дълъг 30 и широк 20 км.

Crossing Three seas

За първата седмица от „Crossing Three seas“ Боян е общувал с други хора само два пъти – първо с румънските граничари и после с чешки и румънски орнитолози, които броят птици, пият бира и свирят на китари в надуваеми лодки по делтата.

"Колкото и голяма лодка да си вземе човек - все я пълни. На снимката липсват трите хляба и малко дреболии. Наистина, няма място за дрехи"
„Колкото и голяма лодка да си вземе човек – все я пълни. На снимката липсват трите хляба и малко дреболии. Наистина, няма място за дрехи“

От тук нататък Боян продължава плаването си по море в посока Вака Веке и българското крайбрежие. По пътя си той ще трябва да заобиколи търговското пристанище на гр. Констанца, което е голямо и не предлага никаква възможност за излизане на брега с каяк, в случай на нужда. Преминаването на границата ще може да стане обаче само по суша, през ГКПП Дуранкулак.

Повече за „Crossing Three seas“ можете да научите от тук.

Crossing Three seas

ПРОЕКТЪТ
Име на проекта: Crossing Three seas
Маршрут: Силистра – Истанбул – Мармарис
Дължина: Около 2000-2500 км. 400 км по р. Дунав, останалите по море
Как: Самостоятелно плаване, с всичкия багаж натоварен в каяка. Без придружаващ транспорт.
Планирана продължителност: Около 2 месеца.
Дата на старта: 01.05.2014 г.
Багаж и екипировка: Палатка, спален чувал, шалте, примус, тенджерка, резервно гребло, количка за лодката, аптечка, GPS, соларно зарядно, телефон, комплект сухи дрехи и обувки, камера, въженца, карабинерчета, храна и вода.
Тегло на багажа: До 30 кг.
Лодка: Necky Looksha 17 P
Нощуване: На палатка, но ту-там на къмпинг за почивка и баня.
Хранене: Възможно най-често топла храна + хранителни добавки от Аквасорс
Рискове: Силен вятър, преобръщане навътре в морето, болест или травма, диви животни.
Опасни места: Делтата на р. Дунав – най-изолираното място. Всички скалисти носове по маршрута. Босфора. Пресичането на големи заливи.
Подкрепа: Столична община, магазини СТЕНАТА, MONROL, AQUАSOURCE, GARMIN, 360°.

Crossing Three seas

КАЯКАРЪТ
Име: Боян Николов
Възраст: 38 г.
От: София
На каяк от: 15 години
Видове каяк: white water (каяк в бързи води) – 15 г., морски каяк – 5 г.
Други спортове: парашутизъм, спелеология и кратки проби в различни други занимания, изискващи носенето на каска
По-значими каяк приключения и постижения: Odysseus journey – миналогодишното пътешествие – 1000 км в Гърция. Повече за Odysseus journey можете да научите от тук.
Любими места за каяк: Йонийско море. Делтата на Дунав.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.