Конференция за храната и природата

0


Дата на събитието: 09.05.2014

Сподели

Shares

Зелени дни

“Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес” е темата на конференция, част от фестивала Зелени дни 2014. Тя ще се проведе на 9-ти май във Френския институт в София, който се намира на пл. Славейков. Началото на събитието е в 9:30 ч.

Конференция “Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес
9 май 2014 г., от 9:30 ч.
Френски институт, пл. Славейков, София

По време на международната конференция организаторите на „Зелени дни” ще представят експерти и предприемачи в областта на биологичното производство и устойчивия туризъм, както и позитивни примери за съчетаването на двете дейности за устойчиво икономическо развитие на България. Ще бъдат обсъдени проблемите в политиката, културата и правната рамка на тези два сектора на бизнеса и ще се търсят варианти за тяхното решаване.

Гости на събитието ще бъдат Н. Пр. г-н Кабан – посланик на Република Франция, представител на швейцарския посланик Н. Пр. Регина Ешер, зам. министър Бранимир Ботев, МИЕ, председателят на Френско-българска търговска камара г-н Стефан Дюлае и други важни лидери и експерти от България, Франция, Швейцария и Норвегия.

Модератор на форума ще бъде журналистът Любомир Бояджиев. Осигурен е симултантен превод.

Зелени дни

Конференцията цели да обедини опита и експертизата на най-успешните български фирми, неправителствени организации и българските институции в основните две области на зеления устойчив бизнес (pro-biodiversitybusiness): биоземеделието – производители и търговци и устойчивия туризъм – туроператори и къщи за гости; лектори експерти и презентатори практици в сферата на устойчивото развитие в тези две области. С помощта на дългогодишния опит на Франция и други европейски страни, както и на няколко успешни родни предприемачи, ще бъдат подчертани позитивните бизнес примери и пресечните точки между тези два сектора от икономиката ни, все още далеч от реалните възможности за тяхното развитие в България. Особено внимание ще се обърне на възможностите за производство, трудностите за сертифицирането и предлагането на качествена местна храна, и за налагане на локални запазени марки от традиционни за даден регион селскостопански продукти (тероар). Качествената и чиста местно произведена храна, заедно с уникалното природно и културно наследство на България, трябва да бъде акцент във всеки локален туристически продукт. По този начин местната продукция ще си създаде търсене и ще получи достъп и признание на вътрешния и международния пазар. Според БААТ и партньорите на „Зелени дни”, това ще осигури постоянен поминък и възходящо икономическо развитие на все повече местни граждани в отделните селски и планински райони на страната. Подходящи за стартиране и развитие на такъв тип бизнес са и кредитните продукти на ключовия спонсор на Зелени дни ПроКредит Банк – Земеделски кредити и кредит „Зелена инвестиция”.

Поканени са кметове и лидери на мнение от малки населени места в България, предприемачи, желаещи да стартират бизнес в биопроизводството и устойчивия туризъм, студенти и преподаватели от съответните специалности в седем български университета.

Обяд от биологични български продукти за гостите е осигурен от Българо – Швейцарския проект „Свързване опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“ и Българското дружество за защита на птиците. Конференцията ще завърши с дискусия на чаша вино, предоставено от Вила Юстина.

Петият фестивал-изложение „Зелени дни” се организира от Българската асоциация за алтернативен туризъм, Спортно-туристическа агенция „Одисея-ин“, с подкрепата на Столична Община, Министерство на икономиката и енергетиката, Посолство на Република Франция, Посолство на САЩ, ключов спонсор е ПроКредит Банк.

Повече за „Зелени дни 2014“ можете да научите от 360mag.bg, както и от официалната страница на фестивала.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.